Emile Roemer fractieleider SP

Emile Roemer (SP)»
Emile Roemer (SP) ANP

Emile Roemer is gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP.

In een persconferentie zei hij dubbele gevoelens te hebben over zijn verkiezing. "Want eigenlijk had Agnes Kant hier moeten staan." Maar hij voegde eraan toe: "Ik ga ervoor. Ik ga eruit halen wat erin zit. Aan mij de taak om de weggelopen SP-kiezers terug te winnen. We hebben een hele klus te klaren."

Lijsttrekker
Roemer wil ook lijsttrekker worden bij de komende verkiezingen. Daarover spreekt het partijcongres zich in april uit.

Over de ervaren lijsttrekkers waarmee hij zich zal moeten meten, zei hij: "Ik zie wel wie er tegenover me komt te staan. Ik ben nergens bang voor." Geert Wilders wil hij bestrijden "op de inhoud". "Hij weet het mooi te brengen, maar komt niet met oplossingen."

Oud-onderwijzer
Emile Roemer (1962) is sinds 2006 Kamerlid. Hij is woordvoerder Verkeer en Waterstaat. Vroeger was hij onderwijzer.

Agnes Kant kondigde gisteren, een dag na de gemeenteraadsverkiezingen, aan dat zij het fractievoorzitterschap neerlegt en niet beschikbaar is als lijsttrekker. Na de verkiezingen komt zij niet terug in de Tweede Kamer.

Kant volgde in 2008 Jan Marijnissen op als SP-leider. De laatste tijd zwol de kritiek op haar functioneren aan door haar optredens in tv-debatten, die zij op schelle toon voerde.

De SP leed bij de gemeenteraadsverkiezingen een nederlaag. De partij verloor zo'n vijftig zetels, terwijl zij in veel meer gemeenten meedeed dan in 2006.

Deel deze pagina

Video

Emile Roemer nieuwe fractieleider SP

De SP heeft een nieuwe fractievoorzitter: Emile Roemer. Hij volgt Agnes Kant op die gisteren na tegenvallende resultaten bij de... verkiezingen besloot op te stappen. Roemer kreeg vanmiddag de volle steun van de fractie.

Audio

  • Persconferentie nieuwe SP-fractievoorzitter Emile Roemer In Den Haag staan alle microfoons en camera's gericht op de SP. De Tweede Kamerfractie heeft zojuist gestemd over de nieuwe... fractievoorzitter.
  • Ireen Oostveen bij fractievergadering SP De SP waarin stemt tijdens een fractievergadering over de opvolger van Agnes Kant. Ireen Oostveen is erbij.
  • Ireen Oostveen over Emile Roemer als fractievoorzitter SP Emile Roemer wordt de opvolger van Agnes Kant als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Een gesprek hierover met Ireen... Oostveen in Den Haag.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio