NOS NieuwsAangepast

Meeste stemmen Rotterdam naar PvdA

In Rotterdam heeft de PvdA woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen gekregen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb bekendgemaakt.

De sociaaldemocraten kregen 28,9 procent van de stemmen, Leefbaar Rotterdam kwam uit op 28,6 procent. Een verschil van 651 kiezers. Beide partijen krijgen veertien zetels in de Rotterdamse gemeenteraad.

Pastors meer voorkeursstemmen Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam heeft wel veel meer voorkeursstemmen behaald dan PvdA-voorman Dominic Schrijer. Pastors kreeg 52.000 stemmen, Schrijer 24.000.

De PvdA kreeg sowieso een klap te verduren: in 2006 was de partij nog de grootste, met ruim 37 procent van de stemmen. Schrijer verliest daarmee vier zetels.

De opkomst was dit jaar 47,61 procent.

Onregelmatigheden De uitslag van de verkiezingen van woensdag liep vertraging op, omdat uit een eerste telling bleek dat de twee partijen ongeveer evenveel stemmen hadden gekregen.

Op 38 stembureaus in de gemeente is het voorgekomen dat er twee mensen tegelijk in een stemhokje stonden. Pastors maakt hier bezwaar tegen. Hij roept alle Rotterdammers op om onregelmatigheden door te geven aan de partij.

Burgemeester Aboutaleb vindt dat de onregelmatigheden niet van invloed kunnen zijn geweest op de uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl