NOS NieuwsAangepast

Chinees Volkscongres weer bijeen

Door buitenlandredacteur Floris Harm

Het wordt een lange zit voor de Chinese parlementariërs. De komende dagen vergaderen zij met het Nationaal Volkscongres van hun land. De leden houden hun jaarlijkse zitting en die duurt twaalf dagen lang.

Het Nationaal Volkscongres is China's parlement. Het telt bijna 3.000 leden, die voor een termijn van vijf jaar zijn benoemd. Ze komen een keer per jaar vanuit heel China naar Peking voor een algemene vergadering in de Grote Hal van het Volk.

Prinsjesdag Dit soort sessies zijn voor een deel vergelijkbaar met Prinsjesdag: de premier houdt een troonrede en de begroting voor het komende jaar wordt gepresenteerd.

De parlementsleden stemmen over de begroting van de regering en over ingediende wetsvoorstellen. Ze hebben het recht om grondwetswijzigingen door te voeren. Ook stemt het Volkscongres over kandidaten die de regering voordraagt voor hoge posities in China's landsbestuur.

Weinig macht Maar het Volkscongres heeft nauwelijks echte macht. Volgens de grondwet is het Volkscongres het machtigste bestuursorgaan van China, maar in werkelijkheid is het vaak een klapmachine die de beslissingen van de Communistische Partij moet goedkeuren.

Het is geen onafhankelijk orgaan, alleen al omdat bijna driekwart van de parlementariërs lid is van de Communistische Partij. Belangrijke wetsvoorstellen of benoemingen worden zonder uitzondering probleemloos door het parlement geloodst.

Discussie Toch is er wel ruimte voor discussie, maar die wordt achter gesloten deuren gevoerd. Het is dus onduidelijk hoeveel invloed de parlementariërs hebben op het overheidsbeleid.

Toch vestigen sommige Chinezen hun hoop op het Volkscongres. Dat blijkt uit het feit dat afgevaardigden van het Volkscongres elk jaar duizenden petities ontvangen van burgers die proberen om hun gelijk te halen. Tot ergernis van China's Communistische veiligheidsapparaat.

Thema's Een van de hoofdthema's dit jaar is de ontwikkeling van het platteland. De steeds groter wordende kloof tussen de steden aan de kust en het Chinese achterland is een bron van zorg voor de regering.

Verder zal de oververhitting van de economie ter sprake komen. Na het enorme stimuleringspakket van vorig jaar moet de economie nu weer in rustiger vaarwater komen. Daarnaast zullen ook de traditionele thema's als defensie-uitgaven, de relatie met Taiwan en bestrijding van de corruptie aan bod komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl