NOS NieuwsAangepast

Geen hertelling stemmen Maastricht

Er komt geen hertelling van de stemmen in Maastricht. Volgens waarnemend burgemeester Mans is een volledige hertelling, zoals het CDA eerst wilde, niet nodig. Wel worden de uitslagen van de stembureaus opnieuw ingevoerd.

Volgens de gemeente bleek na een controle dat één stembureau dubbel is geteld en dat een ander stembureau was vergeten. Daarmee ontstonden twijfels over de verkiezingsuitslag.

Toen de voorlopige uitslag bekend werd had het CDA acht zetels en de PvdA zes. Later werd dat herroepen en kregen beide partijen zeven zetels. Het CDA vroeg daarop om een hertelling.

Na overleg is vandaag besloten dat de uitslagen van de stembureaus opnieuw zullen worden ingevoerd. Zowel CDA als PvdA in Maastricht zijn het daar over eens.

Handwerk Het handmatig tellen van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen blijkt in steeds meer gemeenten problemen te hebben opgeleverd. In Geldrop-Mierlo, Neder-Betuwe, Druten en Lelystad zijn al stemmen herteld. Daar zijn geen onregelmatigheden vastgesteld.

In Lopik is een hertelling nog wel bezig, nadat een burger had vastgesteld dat meerdere biljetten verkeerd waren ingevuld. Verwacht wordt dat de uitslag daar voor 16.00 uur bekend is. 6041 biljetten moeten opnieuw worden geteld.

Oproep Ook de gemeente Helmond besloot tot een hertelling, "omdat het hoofd- en centraal stembureau geen enkele discussie wil over de uitslag van de verkiezingen voor de leden van de Helmondse gemeenteraad."

De gemeente Helmond roept de minister meteen op een ander telsysteem te gaan gebruiken. Het centraal stembureau van Helmond hoopt op een "meer geautomatiseerd stem- en telproces, dat minder foutgevoelig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl