NOS NieuwsAangepast

Turken boos om genocide-besluit VS

De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije staat op scherp, nadat een commissie van het Amerikaanse Congres een resolutie heeft aangenomen waarin de Turkse vervolging van Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog wordt bestempeld als genocide.

De Amerikaanse regering had er bij de commissie op aangedrongen de resolutie niet aan te nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vreest dat de resolutie de relaties tussen Turkije, de VS en Armenië kan beschadigen.

Ook Turkije had voor verslechterde verhoudingen gewaarschuwd. Uit woede over de Amerikaanse resolutie heeft Turkije zijn ambassadeur teruggeroepen uit Washington.

Turkije is een belangrijke bondgenoot van Amerika in de strijd tegen terrorisme.

Gevoelig De ontberingen die de Armeniërs in 1915 moesten ondergaan liggen erg gevoelig in Turkije. Ankara erkent weliswaar dat honderdduizenden Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog zijn vermoord, maar spreekt tegen dat er sprake was van een geplande, systematische moordpartij.

Volgens Turkije werden de doden slachtoffer van de chaotische toestanden aan het einde van de oorlog en de val van het Ottomaanse rijk.

Armeniërs en tal van historici spreken al jaren van 'genocide' en 'volkenmoord'. President Obama beloofde in zijn verkiezingscampagne met een oordeel op de massamoorden te komen.

Lobby Turkije heeft afgelopen week tientallen lobbyisten naar Washington gestuurd om leden van de commissie ervan te overtuigen tegen de resolutie te stemmen.

Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi moet beslissen of nu ook een stemming in het volledige Huis van Afgevaardigden volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl