NOS NieuwsAangepast

CDA, PvdA en SP grote verliezers

De PvdA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij moet een kleine 700 raadszetels inleveren. Ook CDA en SP leveren fors in.

PVV en D66 haalden een flinke winst. De VVD en GroenLinks haalden een iets bescheidener zetelwinst.

'Doodverklaard' De PVV, die in twee gemeenten meedeed, wordt in Almere de grootste partij en in Den Haag de tweede. In totaal krijgt zij 17 zetels. In Amsterdam en Den Haag bleef de PvdA de grootste partij.

Partijleider Bos reageerde verheugd, omdat zijn partij er in de laatste peilingen ook beter voorstaat. "We waren doodverklaard en begraven, maar zijn weer teruggekomen", aldus Bos.

Het CDA kreeg 182 raadszetels minder dan in 2006. "Ik had graag een ander resultaat gezien", reageerde partijleider Balkenende. Het CDA blijft wel de partij met de meeste raadszetels.

Het aantal raadszetels is niet alleszeggend; voor een zetel in een grote stad heb je meer kiezers nodig dan voor een zetel in een dorp. Zo kan het dat niet het CDA, maar de PvdA percentueel de grootste partij is.

'Vervelend' De SP krijgt 47 raadszetels minder, terwijl deze partij in meer gemeenten meedeed dan in 2006. "We staan er niet goed voor, we liggen er wakker van. Het is vervelend", aldus Kant.

De lokale partijen haalden gezamenlijk 358 raadszetels meer dan in 2006. Ze zijn daarmee goed voor ruim 21 procent van de stemmen. Dat is 4,4 procent meer dan vier jaar geleden. D66 deed het, zoals al verwacht werd, goed en mag 360 nieuwe raadszetels innemen. "We zouden kunnen vervijfvoudigen in de Tweede Kamer," verwacht partijleider Pechtold.

Lage opkomst In sommige gemeenten wordt nog steeds geteld, maar de eindstreep komt met rasse schreden dichterbij.

De opkomst lijkt nog lager uit te pakken dan gisteren werd voorspeld. Er wordt nu over 53,3 procent gesproken. Dat is een historisch dieptepunt.

In Rotterdam wordt de uitslag pas vrijdag bekend gemaakt. Leefbaar Rotterdam en de PvdA zijn in een nek-aan-nek-race verwikkeld. Leefbaar Rotterdam wil een hertelling, omdat er bij sommige stembureaus dingen verkeerd zouden zijn gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl