NOS NieuwsAangepast

Reacties politici verkiezingen

Politici reageren op de peiling en de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

CDA Partijleider Balkenende feliciteerde D66, GroenLinks en de PVV met hun winst. "Ik had graag een ander resultaat gezien", zei hij. Balkenende weet het verlies van zijn partij aan de recente politieke gebeurtenissen in Den Haag. "We zagen het aankomen", zei fractievoorzitter Van Geel (CDA) in een reactie op de peiling die de NOS en het ANP lieten uitvoeren. Hij had op meer gehoopt maar benadrukte dat het CDA nog steeds de grootste partij is gebleven. "Deze peiling zegt meer iets over de verkiezingen van 9 juni", zei hij. "Dan valt er echt iets te kiezen".

PVV Partijleider Wilders sprak in Almere waar de PVV de grootste partij werd. Hij zei dat vanaf woensdag de campagne begonnen is. "Wat in Den Haag en Almere kan, kan straks in heel Nederland. Dit is een springplank naar de overwinning in juni", zei hij. Lijsttrekker in Den Haag Fritsma was dolblij na het tellen de helft van de stemmen. De PVV werd in één keer de tweede partij. Hij sprak van een "doorbraak van jewelste". "Wij zijn een factor van belang en we gaan Den Haag veranderen", zei hij, "we gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken".

PvdA "De PvdA is weer terug", zei partijleider Bos. Hij zei dat zijn partij al doodverklaard was, maar toch is teruggekomen. Bos wees erop dat zijn partij "er nog niet is". Het verlies had hij ingecalculeerd. "We hebben verloren ten opzichte van de raadsverkiezingen van 2006, maar we wisten dat dat ten opzichte van dat unieke resultaat zou gaan gebeuren". Hij feliciteerde lijsttrekker Van Nieuwenhoven in Den Haag met het behaalde resultaat. PvdA-fractievoorzitter Hamer zei dat de PvdA ondanks het verlies de stijgende lijn weer te pakken heeft. Partijvoorzitter Ploumen is blij dat de stijging van de afgelopen weken zich heeft doorgezet. Ze zei ook dat haar partij weliswaar verliest, maar toch de wind weer een beetje in de rug heeft. "Maar echt belangrijk is hoe het in de gemeenten is gegaan".

D66 D66-voorman Pechtold typeerde zijn gevoel als "Ja, wij zijn terug". Hij noemde de peiling een "fantastische opsteker". Tweede-Kamerlid Van der Ham is heel blij met de peiling."We willen meedoen om de grootste te worden, en gaan het gevecht met de andere partijen hard aan". Hij noemt de peiling een enorme opmaat voor de Tweede-Kamerverkiezingen.

SP Fractievoorzitter Kant was niet blij en benadrukte dat het een landelijke peiling is, "terwijl het om de gemeenteraden gaat". Kant zei te vertrouwen op de gemeentelijke uitslagen. Ze zei te vertrouwen op de steun van haar achterban.

VVD Partijleider Rutte feliciteerde GroenLinks, PVV en D66 met hun winst. Hij was tevreden met de uitslagen. "Door het hele land halen we veel zetels erbij, de gestage stijging zet door", zei hij.

GroenLinks Partijleider Halsema constateerde voor haar partij een "begin van een opmars". "We zijn aan het stijgen en het eind is nog niet in zicht", zei ze. Ondanks de "geweldige winst" vond Halsema dat het land er niet "regeerbaarder" op geworden is. "Kiezers moeten heldere keuzes maken".

TON Trots op Nederland-aanvoerster Verdonk was niet onder de indruk van de peiling. "De peiling is de Haagse werkelijkheid, laten we eerst de uitslagen afwachten", zei zij.

ChristenUnie Partijleider Rouvoet zei dat zijn partij "beloond is voor betrouwbaar bestuur". "Het regeren zit ons in het bloed, vooral op lokaal niveau. Dat bevalt me en daar willen we graag mee door", zei hij. "Dit is nog maar het begin".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl