NOS NieuwsAangepast

Veel dode vissen door sneeuw en ijs

De kou van de afgelopen maanden heeft een grote slag toegebracht aan de visstand. In vergelijking met andere jaren hebben veel meer vissen deze winter niet overleefd.

"Er zal een flink aantal jaren minder vis zijn", zegt Marco Kraal, bioloog bij Sportvisserij Nederland. Voor de hengelsport is het volgens Kraal "vreselijk".

Andere hobby Er zijn plekken waar driekwart van de vissen dood is. In ondiep poldergebied is de schade misschien wel groter, zegt Kraal. "Ik heb mannen jankend aan het water zien staan. Het is sinds 1963 niet zo erg geweest."

Kraal heeft sportvissers horen zeggen dat ze maar naar andere hobby moeten zoeken. "Ze zullen in elk geval soms verder moeten rijden om bij goed viswater te komen."

Bagger Boosdoener was vooral de vele sneeuw. Sneeuw op het ijs houdt zonlicht tegen, waardoor waterplanten geen zuurstof kunnen maken. Tegelijk liggen op de bodem vaak nog bladeren uit de herfst, die langzaam vergaan en hierbij zuurstof verbruiken.

Het zou allemaal minder erg zijn geweest als sloten en vaarten vaker worden uitgebaggerd, zegt Kraal. "Er is achterstallig baggeronderhoud. Door de dikke baggerlaag is er minder water en dus minder zuurstof."

Kraal zegt dat zijn organisatie de waterschappen elk jaar weer waarschuwt. "Nederland heeft een groot baggerprobleem, maar het lijkt wel of sportvissers de enige zijn die zich daar over bekommeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl