NOS NieuwsAangepast

'Verplichte browserkeuze kost Microsoft klanten'

Alle Nederlandse Windows-gebruikers krijgen vanaf vandaag de keuze voorgelegd met welk programma zij willen surfen op internet. Microsoft heeft zich verplicht die keus aan alle negen miljoen Europese klanten voor te leggen na een conflict met de Europese Commissie.

Die vond dat Microsoft met de webbrowser Internet Explorer, die standaard op Windows-pc's was geïnstalleerd, te dominant aanwezig was. Internet Explorer is verreweg de populairste browser en wordt gebruikt door meer dan 65 procent van de internetgebruikers.

Automatisch De consument krijgt na de volgende automatische update van Windows de keuze om een van de twaalf verschillende internetbrowsers te kiezen. De grootste vijf worden vooraan in het keuzemenu weergegeven.

Volgens de directeur van Microsoft Nederland, Theo Rinsema, gaat het marktaandeel van Internet Explorer lijden onder de komst van het browserkeuzescherm.

"Ik verwacht dat een aantal gebruikers zullen kiezen voor een andere browser, omdat ze die willen uitproberen. Maar op termijn denk ik dat we (met Internet Explorer) weer teruggaan naar marktaandelen die we gewend zijn."

Overstappen De Consumentenbond raadt mensen aan om vooral niet voor Internet Explorer te kiezen. De organisatie testte de belangrijkste browsers op bijvoorbeeld gebruiksgemak en veiligheid,

"Er zijn veel betere browsers", zegt Marcel van Beusekom van de Consumentenbond. "Sterker nog, in het onderzoek van de bond eindigt Internet Explorer onderaan in de lijst." De Consumentenbond zegt dat Firefox de beste keus is.

"Overigens scoort Internet Explorer nog wel altijd een voldoende", voegt Van Beusekom eraan toe.

Jarenlang conflict Microsoft hoopt dat met de komst van het browserkeuzescherm het jarenlange conflict met de Europese Commissie voorbij is.

Het bedrijf kreeg van Europa verschillende boetes opgelegd, tot een bedrag van ruim 1,6 miljard euro, vanwege misbruik van de positie als marktleider.

Eind 2009 kwam de softwaregigant met de Europese Commissie tot een akkoord over het browserkeuzescherm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl