Karadzic: zaak Bosnische Serviërs gerechtvaardigd

Oud-president van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic in de rechtszaal.»
Oud-president van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic in de rechtszaal. Foto: NOS

"Onze zaak is gerechtvaardigd en heilig." Tot die tussenconclusie kwam oud-president Karadzic van de Bosnische Serviërs in zijn openingsverklaring tegenover het Joegoslavië-tribunaal.

Het tribunaal in Den Haag hervatte vandaag het proces tegen Karadzic. De oud-president staat terecht voor oorlogsmisdaden en genocide tijdens de Bosnische oorlog, in de eerste helft van de jaren negentig.

Srebrenica
Een belangrijke beschuldiging in de aanklacht tegen Karadzic is het aanzetten tot massamoord op ongeveer 8000 moslim mannen en jongens in de enclave Srebrenica. In juli 1995 werden de Nederlandse VN-militairen die de moslims moesten beschermen, verslagen door Bosnisch Servische troepen.

De mannen en jongens werden daarop van de vrouwen gescheiden en vermoord. Het was het grootste bloedbad in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Karadzic zei vorig jaar in een interview dat het ingrijpen in Srebrenica noodzakelijk was.

De Bosnische Serviërs hebben tijdens de Bosnische oorlog gehandeld uit zelfverdediging tegenover een harde kern van moslims, zei Karadzic. "Zij wilden islamitisch fundamentalisme en ze wilden dat al vanaf 1991."

Advocaat toegewezen
Het proces heeft maanden stilgelegen. Karadzic vond dat hij te weinig tijd had om zich voor te bereiden en het dossier van ruim 1,5 miljoen pagina's te lezen. Uit protest boycotte hij de rechtszaak.

Het tribunaal heeft een Britse advocaat aangewezen om Karadzic te verdedigen als hij opnieuw niet naar de rechtszaal wil komen.

Karadzic heeft twee dagen de tijd voor zijn openingsverklaring.

Deel deze pagina

Video

Kees van Dam bij proces Karadzic

Na een schorsing van vier maanden wordt voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag de rechtszaak tegen Radovan Karadzic hervat. De... leider van de Bosnische-Serviërs tijdens de burgeroorlog in Bosnië staat terecht voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Audio

  • Karadzic zet tegenaanval in bij proces Radovan Karadzic heeft, tijdens de eerste dag van zijn verdediging, fel de tegenaanval ingezet. Na maanden schorsing is vandaag het... proces tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider hervat. Verslaggever Maino Remmers was erbij vandaag en maakte het volgende verslag.
  • Karadzic verdedigt zich voor tribunal (16u) Radovan Karadzic heeft zich voor het eerst verdedigd voor het Joegoslavië-tribunaal. Morgen zal hij verder gaan met zijn betoog.... De Bosnisch-Servische Karadizic wordt onder meer verdacht van genocide tijdens de Bosnische oorlog in de jaren 90. Verslaggever Maino Remmers.
  • Maino Remmers bij Joegoslavië-tribunaal (12u) Het proces tegen de Radovan Karadzic is inhoudelijk nu echt van start gegaan. Na maanden van oponthoud is de vroegere... Bosnisch-Servische leider vanochtend begonnen met zijn verdediging. Voor zijn openingsverklaring heeft hij twee dagen de tijd. Verslaggever Maino Remmers is bij het Joegoslavië-tribunaal

Video en Audio

Meer video en audio