NOS NieuwsAangepast

Tsunami's na aardbeving vallen mee

De tsunamiwaarschuwing voor bijna alle landen aan de Grote Oceaan is ingetrokken. Alleen voor Japan wordt gewaarschuwd voor golven van drie meter hoog. Tot nu toe zijn golven gemeten van tientallen centimeters hoog.

De golven zijn het gevolg van de zware aardbeving bij Chili. Vooral op Hawaï werd rekening gehouden met vloedgolven, maar die vielen mee. Duizenden mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. Voor zover bekend is er geen schade.

Voor veel landen aan de Stille Oceaan was de tsunami-waarschuwing van kracht. De waarschuwing was afgekondigd voor alle landen langs de Midden- en Zuid-Amerikaanse kust en de Noord-Amerikaanse kust.

De kust bij het Chileense Valparaïso werd twintig minuten na de aardbeving getroffen door een tsunami van ruim een meter hoog.

Vliegtuig In landen aan de overkant van de oceaan, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, werd ook een waarschuwing afgekondigd, maar Australië trok dat alarm al snel weer in.

De vloedgolven bereikten in de loop van zaterdag Frans-Polynesië en de Nieuw-Zeelandse eilanden. Golven van enkele tientallen centimeter hoogte bereikten de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland.

Wetenschappers zeggen dat het moeilijk te bepalen is hoe groot de tsunamigolven zullen zijn. De golven kunnen een hoogte van tien meter bereiken, maar ook geheel afzwakken. Een tsunamigolf beweegt zich ongeveer zo snel als een vliegtuig.

Juan Fernandez Op de Chileense eilandengroep Juan Fernandez heeft een vloedgolf ernstige schade aangericht. Op de eilandengroep Juan Fernández, ten westen van Chili, zijn zeker vijf mensen omgekomen door een tsunami. Elf mensen zijn vermist.

Bekijk hier een kaart met het verwachte verloop van de tsunami in het gebied rond de Grote Oceaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl