NOS NieuwsAangepast

'Val van het kabinet is frustrerend'

Landelijke en lokale politieke kopstukken hebben op de laatste zaterdag van de campagne alles gedaan om de laatste twijfelende kiezers over de streep te trekken.

De landelijke kopstukken gingen het land in. Zo was CDA-fractieleider Pieter van Geel bij zijn partijgenoten in Eindhoven. Premier Balkenende ging de markt op in Zwolle en PvdA-leider Wouter Bos dook op in Naaldwijk. Vicepremier Rouvoet folderde in Woerden alvorens hij naar Utrecht ging.

Ook de lokale kandidaten gingen de straat op. De vraag voor hen was of de val van het kabinet de aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen zou doen toenemen.

Afghanistan "Nee", antwoordt Richard Boddeus van de SP in Kampen. Boddeus is deelnemer van NOS Net die de afgelopen week de vraag stelde of de interesse is toegenomen. Op straat in Kampen merkte de SP-lijsttrekker in die gemeente weinig van extra aandacht. Wel raakten sommige potentiële kiezers die hij sprak licht geïrriteerd over de nadrukkelijke aanwezigheid van landelijke politici.

Het thema Afghanistan, waar het kabinet vorige week over viel, leeft nauwelijks, aldus Boddeus. "Vandaag een keer een gesprek gehad over Afghanistan, niet erg veel als je vier uur op straat staat." Volgens Boddeus waren de kiezers die belangstelling hadden voor de SP vooral geïnteresseerd in thema's die hen direct raken zoals drugsbeleid, woningbouw en zorg.

De ChristenUnie in Zwolle kreeg wel reacties op de val van het kabinet. "Juist nu we veel problemen hebben in het land, stapt een regering op, was een veel gehoorde reactie", aldus Reinier Mulder, raadslid voor de ChristenUnie.

Zooitje Arjan van Harten, ook deelnemer aan NOS Net, zegt dat de belangstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen eerder is afgenomen na de val van het kabinet. Van Harten, die campagneleider is voor de ChristenUnie in Midden-Drenthe: "De belangstelling is eerder kleiner dan groter. De mensen op straat reageren dat ze het een zooitje vinden. De val van het kabinet is frustrerend omdat het de lokale discussie doorkruist. en de motivatie vermindert."

VVD-lijsttrekker Ruud Gebel uit Alphen a/d Rijn merkte op deze laatste zaterdag van de campagne dat mensen 'foldermoe' worden. Veel kiezers in Alphen zeiden dat ze genoeg hebben aan een lokaal verspreide krant waar een vergelijking in staat van alle verkiezingsprogramma's. De behoefte aan losse folders van de partijen daalde daardoor. De VVD in Alphen deelt daarom alleen folders uit als mensen er om vragen.

De VVD wist in Alphen de aandacht op zich te vestigen door met enkele klokken op hoofden van medewerkers rond te lopen. De boodschap was: 'het is tijd voor mensen'.

Leuke dag De PvdA Doesburg had een goede dag, zo meldde Patricia Wevelkate-Hertgers. "Wij horen vooral dat de Doesburgers weer vertrouwen hebben gekregen in de PvdA. Reden hiervoor is de standvastigheid van de landelijke partij, maar ook omdat wij als PvdA Doesburg weer met concrete onderwerpen, standpunten en oplossingen komen. De belangstelling is dus een stuk groter. Het was een leuke dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl