NOS WielrennenAangepast

Flecha wint Omloop Het Nieuwsblad

Juan Antonio Flecha is winnaar geworden van de Omloop Het Nieuwsblad, de traditionele openingsklassieker van het wegseizoen in West-Europa. De van Rabobank naar Team Sky overgestapte Spanjaard kwam solo over de meet in Gent.

De Duitser Heinrich Haussler won de sprint in een groep achtervolgers. De derde plaats was voor de Amerikaan Tyler Farrar. Tom Veelers was, met zijn negende plaats, de hoogst geklasseerde Nederlander.

Aanstichter Fredrik Veuchelen was de aanstichter van de kopgroep van de dag. De Belg van Vacansoleil, in 2006 winnaar van Dwars door Vlaanderen, reed na tien kilometer weg uit het peloton en kreeg al snel gezelschap van de Nederlander Roy Curvers (Skil-Shimano), de Duitse sprinter Roger Kluge (Team Milram) en de Franse veteraan Frédéric Guesdon (Française des Jeux). Veertig kilometer verder plaatsten Gregory Habeaux (Verandas Willems) en David Boucher (Landbouwkrediet) een tegenaanval. Johnny Hoogerland kon zich niet bedwingen en ging met de Belg en en Fransman mee, waarschijnlijk vooral om de vlucht van ploegmaat Veuchelen te beschermen. De actie van Hoogerland droeg geen vrucht. Nadat de tegenaanval geannuleerd was, was het de beurt aan Tom Boonen. De Belgische kampioen testte de benen met verve op de Taaienberg, waardoor hij een tijdje tussen de kopgroep en het eerste peloton in kwam te rijden. Levendige fase Toen Boonen (Quick-Step) ingelopen was en de kopgroep nog over een voorsprong van drie minuten beschikte, brak een levendige fase aan waarin Heinrich Haussler en Lars Boom trachtten te demarreren. In de laatste 30 kilometer spatte de koers echt open. Terwijl de kopgroep werd ingelopen, werden de Belgische favorieten Nick Nuyens (Rabobank) en Boonen geconfronteerd met materiaalpech, waardoor zij de slag misten. Juan Antonio Flecha (Team Sky), Philippe Gilbert en Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) reden inmiddels aan de leiding, vergezeld van de voormalige koplopers Curvers en Guesdon. Op een kleine 20 kilometer van de finish demarreerde Flecha, vlak nadat Gilbert het geprobeerd had. De 32-jarige Spanjaard, van 2006 tot en met 2009 rijdend voor Rabobank, ontbond zijn duivels en bouwde snel een voorsprong op van ruim een halve minuut. Die gaf hij niet meer prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl