NOS NieuwsAangepast

Tsunami bereikt Hawaii

De tsunami waarvoor was gewaarschuwd na de aardbeving bij Chili heeft het Amerikaanse eiland Hawaii bereikt. De gevreesde vloedgolven lijken mee te vallen. Ze zijn niet hoger dan één meter.

Eerder op de dag werd de bevolking van de Hawaiise eilanden gewaarschuwd voor de naderende tsunami. Er werden evacuaties uitgevoerd.

Voor veel landen aan de Stille Oceaan was de tsunami-waarschuwing van kracht na de zware aardbeving die Chili vanochtend trof. De waarschuwing is afgekondigd voor alle landen langs de Midden- en Zuid-Amerikaanse kust en de Noord-Amerikaanse kust.

De kust bij het Chileense Valparaïso werd twintig minuten na de aardbeving getroffen door een tsunami van ruim een meter hoog. Het is nog niet bekend of die ook schade heeft aangericht.

Vliegtuig In landen aan de overkant van de oceaan, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, werd ook een waarschuwing afgekondigd, maar Australië trok dat alarm al snel weer in. Wel wordt er daar nog gewaarschuwd voor hoge golven en verradelijke stromingen.

De vloedgolven bereikten in de loop van zaterdag Frans-Polynesië en de Nieuw-Zeelandse eilanden. Golven van enkele tientallen centimeter hoogte bereikten de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland.

Wetenschappers zeggen dat het moeilijk te bepalen is hoe groot de tsunamigolven zullen zijn. De golven kunnen een hoogte van tien meter bereiken, maar ook geheel afzwakken. Een tsunamigolf beweegt zich ongeveer zo snel als een vliegtuig.

Op de Chileense eilandengroep Juan Fernandez heeft een vloedgolf volgens lokale media al ernstige schade aangericht. Hoe groot de schade daar precies is, is nog niet duidelijk, omdat het contact met de afgelegen eilanden moeizaam verloopt.

Bekijk hier een kaart met het verwachte verloop van de tsunami in het gebied rond de Grote Oceaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl