NOS NieuwsAangepast

Enorme diamant voor recordbedrag verkocht

Een diamant ter grootte van een kippenei heeft bij een veiling in Zuid-Afrika een recordbedrag opgebracht. De ruwe steen van 507 karaat bracht bijna 26 miljoen euro op voor de mijn.

De hoge prijs komt niet alleen door de grootte van de steen, maar ook door de kwaliteit. Volgens de verkoper was de steen bijzonder zuiver. Dat betekent dat er geen storende scheuren of resten koolstof te zien zijn.

Splijten? De koper was een juwelier uit Hong Kong. Die heeft nog niet gezegd wat hij met de steen zal gaan doen. Dit soort grote diamanten worden meestal in kleinere stenen gespleten en geslepen.

Vooraf voorspelden kenners dat de steen rond de twintig miljoen euro zou opbrengen. Het oude record stond op naam van een steen die in 2008 werd gevonden in Lesotho. Voor die diamant van 478 karaat werd 13,5 miljoen euro betaald.

Kroonjuwelen De steen staat 19de in de ranglijst van grootste diamanten. Hij werd in september 2009 gevonden, samen met drie kleinere van 168, 58 en 52 karaat. Het kostte de mijn nog geen 200 euro om de stenen te produceren.

De grootste diamant die ooit werd ontdekt (3106 karaat) kwam uit dezelfde mijn. Deze Cullinan-steen werd in 1905 gevonden en door Transvaal cadeau gedaan aan de Britse koning Edward VII. Enkele kleinere stenen die daar uitgehaald werden, zitten tegenwoordig in de kroonjuwelen van Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl