NOS NieuwsAangepast

Zeker 214 doden door aardbeving Chili

Een zeer zware aardbeving in Chili heeft aan zeker 214 mensen het leven gekost. De nationale hulpcoördinator denkt dat dat aantal niet drastisch zal toenemen. In delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst had de beving een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De aardbeving was vanochtend om half acht vanmorgen, half drie 's nachts plaatselijke tijd. Er waren vanochtend ook nog enkele zware naschokken in Chili.

Het epicentrum lag in de Grote Oceaan, negentig kilometer van de kuststad Concepción en 400 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago.

Vliegveld dicht Er zijn meldingen van ingestorte gebouwen en bruggen, onder meer in Santiago. In delen van het land is de stroom uitgevallen. De Chileense televisie toonde beelden van een grote uitslaande brand in Concepción en gebouwen die in puin liggen.

De internationale luchthaven van Santiago is voorlopig dicht. Het vliegveld is beschadigd. Voor het vliegverkeer met Nederland heeft dit geen gevolgen, er zijn geen directe vluchten tussen Santiago en Schiphol.

Gevangenen ontsnapt In Santiago stortte een muur van een gevangenis in, waarna 260 gedetineerden vluchten. Bewakers openden het vuur, waardoor drie gevangenen omkwamen.

Groepen gedetineerden plunderen in het centrum van Santiago winkels en huizen. Dertig van de 260 werden snel ingerekend. Nederlanders Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verblijven er tussen de duizend en vijftienhonderd Nederlanders permanent in Chili. De meerderheid van deze groep woont rondom Santiago.

Het aantal Nederlandse reizigers is onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl