NOS NieuwsAangepast

Proces tegen rechterhand Mladic begonnen

Het Joegoslavië-Tribunaal is vandaag begonnen met het proces tegen de Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir (61). Hij was in 1995, tijdens de genocide na de val van Srebrenica, de rechterhand van legerleider Ratko Mladic.

Tolimir wordt ten laste gelegd dat onder zijn leiderschap 1700 mannen en jongens zijn vermoord in de enclave Srebrenica. Nederland zou de enclave verdedigen, maar deed dat uiteindelijk niet. In totaal moet Tolimir zich verdedigen tegen acht aanklachten van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

VN-aanklager Nelson Thayer zei in zijn openingsverklaring dat hij tijdens het proces wil bewijzen dat Tolmir "toezicht hield op de executie van duizenden".

Karadzic Tolimir was de nummer drie op de lijst van gezochte verdachten van de Joegoslaviëoorlog. Nummer één is zijn toenmalige superieur, Mladic. Hij is al bijna vijftien jaar voortvluchtig.

Nummer twee is Radovan Karadzic. De rechtzaak tegen hem begint maandag. Hij heeft ervoor gekozen zichzelf te vertegenwoordigen in de rechtzaal.

Ook Tolimir wil geen advocaat en voert zijn eigen verdediging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl