NOS NieuwsAangepast

Roddelblad dingt mee naar Pulitzerprijs

Het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer dingt mee naar de meest prestigieuze journalistieke prijs van de VS: de Pulitzerprijs. Het blad heeft de berichtgeving over het seksschandaal van de voormalige presidentskandidaat John Edwards ingezonden ter beoordeling in de categorieën Onderzoeksjournalistiek en Nationale Nieuwsverslaggeving.

De jury van de prijs, die vaak naar gerenommeerde media als de New York Times of de Washington Post gaat, wilde in eerste instantie het roddelblad weren omdat de Enquirer een tijdschrift zou zijn, maar het blad heeft dat succesvol aangevochten. Het wordt nu als een krant gezien en die mogen meedingen naar de eer.

'Ouderwetse journalistiek' De Enquirer bracht de afgelopen jaren bericht na bericht over de affaire die Edwards had met zijn assistent. Het blad wist ondermeer te melden dat hij de vader van een kind van haar was. Edwards ontkende telkens in eerste instantie, maar moest keer op keer toch toegeven.

De hoofdredacteur Barry Levine ontkent dat het hier om roddeljournalistiek gaat. "Dat deze verhalen verschenen naast het soort verhalen over beroemdheden die de Pulitzer-jury vaak niet bekijkt, wil niks zeggen over deze verslaggeving. Hier ging het om ouderwetse, volhardende journalistiek."

Betaald Dat het roddelblad had betaald voor de verhalen en de onthullende foto's, doet volgens Levine ook niks af aan de inhoud. "Dit verhaal krijg je niet alleen door een cheque uit te schrijven. Je moet er hard voor werken: op deuren kloppen, bronnen koesteren, op de uitkijk liggen."

Overigens zijn ook de gevestigde media niet vies van een goed seksschandaal: de New York Times won in 2008 met berichtgeving over het prostituébezoek van gouverneur Spitzer van New York.

De winnaars van de Pulitzerprijs worden op 12 april bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl