Kadhafi wil jihad tegen Zwitserland

De Libische leider Kadhafi heeft opgeroepen tot een jihad tegen Zwitserland, omdat dat land een verbod heeft ingevoerd op de bouw van minaretten.

De Libische leider deed zijn uitspraken vanachter kogelvrij glas tijdens een viering van de geboortedag van de profeet Mohammed. "Elke moslim waar ook ter wereld die met Zwitserland samenwerkt, is een afvallige, tegen Mohammed, God en Koran."

De Zwitserse bevolking stemde vorig jaar in een referendum in met een verbod op de bouw van nieuwe minaretten. Die maatregel leidde tot woedende reacties in de islamitische wereld.

Arrestatie Kadhafi riep moslims op "met alle middelen een heilige oorlog te voeren tegen het ongelovige en ketterse Zwitserland". Libië en Zwitserland hebben al een tijdje een gespannen relatie. In 2008 werden een zoon en schoondochter van Kadhafi in Genève gearresteerd, omdat ze twee bediendes zouden hebben mishandeld. Daarop arresteerde Libië twee Zwitserse zakenmannen.

Zwitserland heeft een inreisverbod ingesteld voor een groot aantal kopstukken van het Libische regime, onder wie Kadhafi zelf. Als reactie weigert Tripoli om Zwitserse burgers toe te laten.

Kritiek VN De oproep heeft geleid tot kritiek van de VN. Directeur-generaal Ordzhonikidze van het VN-kantoor in Genève noemt de uitspraken ontoelaatbaar.

Volgens Ordzhonikidze gaat de nieuwe oproep van Kadhafi te ver en past die niet bij een staatshoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl