NOS NieuwsAangepast

Vredesoverleg India en Pakistan

India en Pakistan hebben voor het eerst sinds de aanslagen in Mumbai in 2008 met elkaar gesproken. Het gesprek heeft niet veel opgeleverd, maar wordt gezien als een eerste stap op weg naar een betere verstandhouding.

Het gesprek tussen de twee kernmachten vond plaats achter gesloten deuren en duurde vier uur. Het belangrijkste onderwerp was terrorisme. Ook de betwiste regio Kashmir stond op de agenda. De twee landen voerden drie oorlogen tegen elkaar over de regio Kashmir. Pakistan steunt moslimstrijders in het Indiase deel van Kasjmir.

De beide landen spraken met elkaar mede onder druk van de VS. Amerika zou graag zien dat Pakistan militaire middelen weghaalt van de grens met India en die inzet tegen de Taliban. De Pakistaanse Taliban is een groot probleem voor de VS in het grensgebied met Afghanistan.

Bescheiden De Indiase minister van Buitenlandse Zaken zei over het gesprek met Pakistan dat de "doelen bescheiden" waren. "We hadden op het oog om een eerste stap te zetten op weg naar een heropbouw van het vertrouwen. En volgens mij was mijn ontmoeting met de Pakistaanse buitenlandminister die eerste stap."

Na afloop van het gesprek van beide ministers werd geen nieuwe afspraak bekend gemaakt. Wel zei de Indiase minister, Nirupama Rao, dat was "afgesproken om in contact te blijven".

Mumbai India wil dat Pakistan meer doet om terrorisme tegen te gaan. Rao gaf haar collega Salman Bashir drie dossiers mee met nieuwe informatie over de aanslag in Mumbai. Bij die aanslag kwamen 166 mensen om het leven. De daders kwamen uit Pakistan en volgens India werden ze geholpen door Pakistaanse veiligheidsdiensten.

In Pakistan is een rechtzaak aan de gang tegen zeven verdachten van die aanslag. "Wat betreft Mumbai hebben we alles gedaan wat we konden en moesten doen", zei Bashir.

Ook zei hij: "India moet ons niet de les lezen en eisen dat Pakistan dit of dat moet doen. Dat is niet de manier waarop banden worden onderhouden tussen staten." Volgens hem is Kasjmir het "kernonderwerp".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl