NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement wil extra personeel, Nederlanders tegen

Het Europees Parlement wil 150 nieuwe medewerkers aantrekken, tot tegenzin van veel Nederlandse Europarlementariërs. Het Europarlement heeft meer macht gekregen en zegt dat het daarom meer assistenten nodig heeft om het werk goed te doen.

Tegen VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt het "volstrekt onaanvaardbaar dat het parlement niet de tering naar de nering zet in deze tijd van economische recessie".

Ook PVV, GroenLinks, SP, ChristenUnie en SGP stemden vanmiddag tegen. "Schandalig dat dit spilzuchtige parlement weer geen oog heeft voor zorgen van de burger in tijden van crisis", aldus Daniël van der Stoep (PVV).

Populisme De andere Nederlandse parlementariërs onthielden zich bij de stemming. PvdA is wel voor extra personeel, maar wil aan de andere kant bezuinigen op ICT en beveiliging.

PvdA'er Thijs Berman beschuldigt de tegenstemmers van 'plat populisme'. En Wim van de Camp (CDA) merkte op dat parlementariërs meer geld kunnen krijgen voor assistenten, maar dat ze dat niet hoeven uit te geven.

In het wekelijkse NOS-programma Europa Praat noemde Van Baalen, op zijn beurt, het onthouden van stemmen 'laf'.

Meerderheid voor Een ruime meerderheid van 430 Europarlementariërs, onder wie geen enkele Nederlander, stemde nochtans voor. Ze willen dat er 13,4 miljoen euro wordt uitgetrokken voor 150 extra krachten.

Daarnaast moet iedere Europarlementariër 1500 euro extra krijgen om betere gekwalificeerde of meer assistenten in te huren. Europarlementariërs krijgen momenteel geld voor 2 á 3 assistenten, meer dan een gemiddeld Tweede Kamerlid.

Nederland en de andere EU-landen moeten hun goedkeuring nog geven aan de uitbreiding van het personeelbestand, die in de tweede helft van dit jaar gerealiseerd moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl