NOS NieuwsAangepast

Omzet horeca verder gedaald

Consumenten hebben vorig jaar minder uitgegeven in de horeca. De omzet in onder meer hotels, restaurants en café's daalde met 5,3 procent vergeleken met een jaar eerder.

Omdat de prijzen stegen, was de daling van het omzetvolume nog groter: 7,4 procent. Een dergelijk grote krimp had zich niet voorgedaan sinds 1993, toen het CBS begon met het bijhouden van de cijfers in de bedrijfstak.

De neergang begon in 2008 toen het omzetvolume met ruim vijf procent terugliep.

De omzetdaling was het grootst bij de hotels. In vergelijking met 2008 kwam er bijna negen procent minder geld binnen. Door de economische crisis zijn er minder zakelijke klanten en neemt het aantal conferenties af.

IJssalons Cafés maakten 7,5 procent minder omzet in 2009. Consumpties werden gemiddeld 4,6 procent duurder. Bij restaurants daalde de omzet met bijna vijf procent, maar in het laatste kwartaal was dat bijna zeven procent. De prijzen in restaurants stegen met 2,2 procent.

Cafetaria's, snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, ijssalons zagen hun omzet vorig jaar wel groeien, gemiddeld met 1,3 procent. De bestellingen waren 4,5 procent duurder dan in 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl