NOS NieuwsAangepast

Kamer bepaalt zelf probleemkwesties

De Tweede Kamer weigert met premier Balkenende te overleggen welke onderwerpen het demissionaire kabinet kan behandelen. Dat is een zaak van de Tweede Kamer en van niemand anders, liet Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de premier weten.

Balkenende zei dinsdag dat hij achtereenvolgens met alle fractievoorzitters en met de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer wil spreken over onderwerpen die zij controversieel vinden. Die uitnodiging viel bij veel fracties verkeerd.

"Drie jaar lang heb ik geen uitnodiging gezien", reageerde D66-leider Alexander Pechtold. "De premier past op dit moment terughoudendheid." Ook SP-fractievoorzitter Kant reageerde kritisch op het voorstel van Balkenende.

Agenda Tweede-Kamervoorzitter Verbeet wees de premier in een brief terecht. "Ik wil u erop wijzen", schrijft zij in de brief, "dat het gebruikelijk is dat de Tweede Kamer - die immers zelf haar agenda bepaalt - zelfstandig een verkenning uitvoert."

Volgens Verbeet zijn voorbereidingen al aan de gang voor een besluit over een lijst met onderwerpen die niet op draagvlak in de Tweede Kamer kunnen rekenen.

Dat besluit wordt naar verwachting in de week van 8 maart worden genomen. Pas daarna wil de Kamer met de premier van gedachten wisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl