NOS NieuwsAangepast

Landelijke staking in Griekenland

Bij de staking in Athene zijn vechtpartijen tussen betogers en de politie uitgebroken. De demonstranten gooiden in het centrum van de stad stenen en flessen naar het parlementsgebouw. De Griekse politie gebruikte traangas tegen de betogers.

In het hele land wordt landelijk tegen de bezuinigingsplannen van de regering gestaakt. Het luchtverkeer ligt plat, er rijden geen treinen en de veerboten naar de eilanden varen de hele dag mondjesmaat.

Correspondent Conny Keessen in Athene: "Je kunt wel zeggen dat het openbare leven hier stil ligt." "Er hebben zich hier duizenden mensen op straat verzameld."

Ook de Griekse ambtenaren hebben het werk neergelegd waardoor onder meer scholen en gemeentehuizen gesloten zijn. In ziekenhuizen worden de hele dag zondagsdiensten gedraaid.

De vakbonden protesteren met de actie tegen de vergaande bezuinigingen die de regering onder druk van de EU moet uitvoeren. De bezuinigingen zijn nodig vanwege de hoog opgelopen staatsschuld.

Geld gestolen Keessen: "Deze staking is uitgeroepen door de grootste vakbond in het land, die zo'n 700.000 leden telt. De vakbond zegt niet te willen opdraaien voor de crisis: 'Die hebben wij niet veroorzaakt. Dat zijn andere geweest. Onder andere de vorige regering'."

Deze geluiden zijn ook op straat te horen. Ambtenaar Michalis Koroleos zegt: "Ik staak omdat anderen het geld hebben gestolen en wij degenen zijn die gaan betalen. Ze snijden in m'n toelagen en ik heb twee kinderen om groot te brengen. Het is moeilijk."

Barometer De 24-uursstaking wordt gezien als een barometer die toont in hoeverre Grieken de bezuinigingsmaatregelen van de regering steunen. Uit peilingen blijkt dat de meeste Grieken hun regering tijd gunnen bij het uitvoeren van het beleid.

De staking komt op tijdens een bezoek van afgevaardigden van de Europese Unie die bepalen of Griekenland op koers ligt bij het terugbrengen van de tekorten. De vakbonden vinden dat de bezuinigingen vooral de armen treffen en dreigen voor volgende maand nieuwe stakingen uit te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl