NOS SchaatsenAangepast

Foute wissel Sven Kramer, goud Lee

Een verkeerde wissel heeft Sven Kramer afgehouden van zijn tweede goud in Vancouver. De olympische titel op de tien kilometer ging naar de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon.

"Heb ik verkeerd gewisseld?", vroeg Kramer na afloop ziedend aan zijn coach Gerard Kemkers. Met een woest gebaar wierp de favoriet zijn bril weg.

De Rus Ivan Skobrev (13.02,07) won zilver, Bob de Jong (13.06,73) won brons. Het is de derde medaille voor De Jong op de tien kilometer. In 1998 won hij zilver, vier jaar geleden goud.

Kramer was goed onderweg om de tijd van Lee te verbeteren. Hij lag, met nog slechts acht ronden te gaan, op schema om drie seconden onder het kersverse olympisch record van Lee te rijden.

Lee Lee had in de vijfde rit tegen Arjen van der Kieft al een tijd neergezet waar de schaatswereld zich over verbaasde: 12.58,55.

De Zuid-Koreaan, die eerder in de week al verrassend zilver pakte op de vijf kilometer, schaatste het olympische record van Jochem Uytdehage uit de boeken.

Uytdehaage reed zijn tijd in 2002 op de zogenaamde hooglandbaan van Salt Lake City. Vancouver staat bekend als een laaglandbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl