NOS NieuwsAangepast

'Arrestatie Saban Baran heeft politieke lading'

De arrestatie van de ontsnapte mensenhandelaar Saban Baran heeft een politieke lading. Dat zegt zijn Nederlandse advocaat Gerard Spong. Spong heeft het vermoeden dat de Turkse justitie wel heel gretig zijn medewerking heeft verleend om zo een wit voetje te halen bij de EU.

"De Turkse overheid wil EU-lid worden en dan moet ze laten zien dat ze een keurige rechtsstaat is", zegt Spong.

Nederland heeft geen uitwisselingsverdag met Turkije, maar Turkije heeft nu zelf, op aandringen van Nederland, een aanklacht tegen Saban Baran ingediend.

Witwassen Saban Baran wordt in Turkije niet berecht voor vrouwenhandel, maar voor het witwassen van geld. Hij is verdachte in een Turks onderzoek naar afpersing. Het is onwaarschijnlijk dat Baran in Turkije voor vrouwenhandel gestraft zal worden.

In Nederland zat Saban Baran een celstraf uit van 7,5 jaar voor onder meer vrouwenhandel en het leiden van een criminele organisatie. Afgelopen september vluchtte hij toen hij van het Arnhemse gerechtshof verlof had gekregen om zijn pasgeboren kind te bezoeken.

Later werd hij bij verstek veroordeeld tot nog eens acht jaar cel, voor onder meer poging tot moord. Gisterochtend werd hij opgepakt door de Turkse politie in het appartement in Antalya waar hij met zijn vrouw woont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl