MiG's op de vlucht

Door redacteur René van der Heijden

Dat de Israëlische geheime dienst Mossad vasthoudend is en over een flink arsenaal aan trucs en valse paspoorten kan beschikken werd afgelopen week weer eens bewezen toen in Dubai een Hamaskopstuk werd vermoord door Israëlische geheime agenten.

De truc met de valse paspoorten werd ook gebruikt tijdens één van de meest spectaculaire - en geslaagde - acties van de Mossad in 1966. Toen werd een Iraakse straaljagerpiloot overgehaald om met zijn spiksplinternieuwe MiG-21-jager te deserteren naar Israël.

Westerse inlichtingendiensten wilden in die tijd alles weten over de mysterieuze straaljagers van Sovjet-makelij. De details over deze actie heeft Israël ruim veertig jaar geheim weten te houden.

Kans van slagen Jachtvlieger Munir Redfa kreeg een miljoen dollar en asiel in het beloofde land (of een ander land naar keuze) in het vooruitzicht gesteld als hij zijn kist veilig in Israël aan de grond zou zetten.

In Irak waren de contacten al gelegd. Tijdens een vakantie in Parijs werd de Redfa voorzien van een vals paspoort en vloog hij in het diepste geheim met enkele Mossad-agenten naar Israël.

Hij bezocht de vliegbasis in Israël waar hij zou moeten landen en sprak met de bevelhebber van de Israëlische luchtmacht die hem ervan overtuigde dat zijn gewaagde vluchtpoging goede kans van slagen zou hebben.

Zesdaagse Oorlog Zoals gepland geschiedde. Niet lang daarna brak Zesdaagse Oorlog uit; de voor Israël uiterst succesvol verlopen oorlog met Egypte, Jordanië, Syrië, Irak en Saoedi Arabië uit.

Israël had de beschikking over uitgebreide kennis van een van de voornaamste wapens van de vijand, de Syrische MiGs vielen met bosjes uit de lucht en Israël en had binnen in paar dagen totale controle over het luchtruim in de regio.

Pas na de Zesdaagse Oorlog mochten de Amerikanen de MiG-21 bestuderen. De straaljager met codenaam 007 staat tegenwoordig in het museum van de Israëlische luchtmacht bij Beersheba.

Bornholm Deze en voor Westerse geheime diensten uiterst interessante verhalen over deserterende MiG-piloten heeft journalist Dick van der Aart verzameld in MiG's op de Vlucht - Vliegtuigdeserteurs in de Koude Oorlog; recent uitgekomen bij uitgeverij Boom in Amsterdam.

De allereerste roemruchte 'ontsnapping' van een MiG was begin jaren vijftig. De Pool Jarecki vloog toen met zijn MiG-15 naar het Deense eiland Bornholm in de Oostzee.

De Amerikanen waren dolblij met deze gloednieuwe en onbeschadigde MiG-15, want Amerikaanse piloten leverden destijds dagelijks gevechten met de MiG-15 in de Korea-oorlog.

Maar het kleine Denemarken zat met het toestel in de maag, was bang voor de beer uit Moskou en na wat diplomatiek getouwtrek werd de MiG gedemonteerd, in kisten verpakt en teruggestuurd naar de Sovjet-Unie.

Vergeten Uit angst voor represailles van Moskou hebben de Denen tientallen jaren angstvallig geheim gehouden dat deze eerste MiG-15 wel degelijk door Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten grondig was onderzocht.

De Amerikanen op hun beurt wilden zo graag informatie over de geheimzinnige Sovjet-straaljagers dat ze zelfs beloningen uitloofden voor deserterende piloten.

Maar zo vaak kwam het blijkbaar niet tot uitbetaling: toen de jonge Noord-Koreaan No Kum-Sok (die zelf geen flauw benul had van de uitgeloofde deserteerbonus) zijn toestel bij de Amerikanen inleverde, moest hij lang wachten op zijn geld, de Amerikanen waren hun belofte vergeten.

MiG's op de Vlucht - Dick van der Aart - Boom - ISBN: 978 90 8506809 9 - 29,50 euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl