NOS NieuwsAangepast

ABN Amro bereidt veiling kunstcollectie DSB voor

De kunstcollectie van Dirk Scheringa dreigt uit elkaar te vallen. ABN Amro bereidt een veiling van de ruim 1400 stukken voor. Dat zeggen betrokkenen.

De bank nam de stukken in oktober in beslag omdat eigenaar DSB de schulden niet meer kon terugbetalen. Kort hierna ging de bank van Dirk Scheringa failliet.

Volgens de betrokkenen is het uitgesloten dat de kunstcollectie in het nieuwe Scheringa-museum in Opmeer komt te hangen. Er is geen financier gevonden voor het museum in Opmeer, dat ten minste 25 miljoen euro kost en nog steeds niet helemaal af is. Men houdt er zelfs rekening mee dat het gebouw wordt gesloopt.

Christie's Voor de kunstwerken, met een waarde van zo'n 40 miljoen euro, is nog altijd geen koper gevonden. Voorkeur van zowel ABN Amro als de curatoren van de failliete bank is om in Nederland de collectie in zijn geheel te verkopen.

Nu dat proces stokt, heeft de bank contact gezocht met veilinghuizen Sotheby's en Christie's om de stukken te laten taxeren.

Exploitatietekorten De verkoop van de rest van de boedel van het teloorgegane DSB verloopt ook moeizaam, zegt een woordvoerder van de curatoren. "Er zit geen schot in de verkoop van voetbalclub AZ en het stadion van de club. Het animo is gewoon heel laag." Hij zegt dat er weinig hoop is dat deze zaken worden verkocht. "Het ziet er niet goed uit."

De bouw van het stadion van AZ, dat in 2006 na veel commotie openging, kostte 36 miljoen euro.

Volgens de woordvoerder is het grote probleem dat voormalig eigenaar Dirk Scheringa overal veel geld bij stopte om de boel te laten draaien. "Het is moeilijk om iemand te vinden die zulke exploitatietekorten wil dekken."

Tot nu toe zijn alleen de belangen verkocht die DSB had in twee kleine internetbedrijven. Ook de kudde schapen van Scheringa heeft een nieuwe eigenaar gevonden, inclusief het hooi en de hekken. Opbrengst: 7.557,50 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl