NOS NieuwsAangepast

Nederlandse studente overleeft schipbreuk

Een Nederlandse studente is gered bij een dramatische schipbreuk voor de kust van Brazilië. Ook de 63 andere opvarenden hebben het overleefd.

"Na dertig uur in de reddingssloep zagen we voor het eerst een vliegtuig dat aan het zoeken was. Toen begrepen we dat we niet alleen waren en dat hulp onderweg was", zegt Lauren Unsworth, een 16-jarige studente van Nederlands-Canadese afkomst. Het duurde daarna nog tien uur voordat zij werden gered.

Unsworth: "We zaten erg dicht op elkaar en het was erg heet. Maar ook erg koud, eigenaardige temperaturen. Soms was het heel ruw op zee, met veel regen. Maar die regen was eigenlijk wel goed, omdat we het regenwater konden opvangen om te drinken."

"Mijn grootste angst was dat niemand wist dat we waren gezonken", zei de 17-jarige Keaton Farwell. Het schip was zo snel gezonken dat er geen tijd was om een noodsignaal uit te sturen. Alle hoop was gevestigd op het automatische signaal dat het schip zou moeten uitsturen in het geval het zou zinken. "We dachten dat het signaal had gefaald en dat niemand het wist. Dat het weken zou kunnen duren voordat we zouden worden gered."

ReddingsbotenLauren Unsworth, woonachtig in Amsterdam, was met haar klasgenoten van een internationale school in Canada op studiereis. Tijdens de reis, die vijf maanden duurt, studeren de leerlingen terwijl ze de wereld over zeilen met de SV Concordia. Ook vlak voor het schip slagzij maakte, werd er gestudeerd. Iedereen zat op het dek.

Een tweede reden voor het feit dat iedereen de schipbreuk heeft overleefd, was dat de school die de reis organiseerde de dubbele hoeveelheid reddingsboten had laten monteren. Toen het bijna 60 meter lange schip op zijn zij lag en de reddingsboten aan die kant dus niet meer beschikbaar waren, was aan de andere kant voor iedere opvarende nog een plaats in een redingsboot beschikbaar.

Unsworth: "Het schip lag op z'n zij en de ruiten begonnen te barsten. Dat was het moment dat ik wist dat het tijd was om weg te wezen". Een halfuur later was er van het schip niets meer te zien.

Windschering Het schip zonk na een windschering, een zeldzaam weerfenomeen waarbij er opeens een grote hoeveelheid wind en water naar beneden komt. Het schip maakte slagzij waarna de neerwaartse wind meer grip kreeg op de grote zeilen en de driemaster verder om duwde.

De 48 studenten en de bemanning werden gered door passerende handelsschepen. In Rio de Janeiro werden zij zaterdag aan land gebracht waar zij vaak huilend hun verhaal deden aan de pers. Sommigen hadden T-shirts aan met handgeschreven teksten: 'Ik heb het overleefd' of 'Dank dat je me warm hebt gehouden'. Er wordt een onderzoek ingesteld naar waarom het toch nog zo lang heeft geduurd voordat op het noodsignaal werd gereageerd door de Braziliaanse Marine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl