Koningin Beatrix neemt ontslag in beraad

Premier Balkenende arriveert zaterdagmiddag op het Binnenhof voor overleg met vicepremier André Rouvoet»
Premier Balkenende arriveert zaterdagmiddag op het Binnenhof voor overleg met vicepremier André Rouvoet Foto: NOS

Premier Balkenende heeft vanochtend al het ontslag van de PvdA-ministers en staatssecretarissen ingediend bij koningin Beatrix. De vorstin neemt het ontslag in beraad.

Balkenende heeft tevens de portefeuilles van de andere bewindslieden ter beschikking gesteld.

Koningin Beatrix is momenteel op wintersport in de Oostenrijkse plaats Lech. Het is nog onduidelijk wanneer ze terugkeert naar Nederland.

Gesprekken tussen Balkenende, de koningin en haar vaste adviseurs moeten duidelijkheid scheppen over hoe het verder moet na de val van het kabinet en wanneer er nieuwe verkiezingen komen. Wanneer die gesprekken plaatshebben, is nog niet bekend.

'Niet haalbaar'
De minister-president heeft vanmiddag met vicepremier Rouvoet gesproken over de ontstane situatie.

Bij aankomst op het Binnenhof zei Rouvoet dat een lijmpoging niet haalbaar was, gezien de opstelling van de PvdA. Hij verwacht dat de ChristenUnie en het CDA de komende tijd "op de winkel' passen".

Rouvoet noemt de gebeurtenissen van de afgelopen tijd "heel slecht voor het imago van Nederland". "Juist in een tijd van economische crisis moeten bewindslieden niet weglopen, maar moeten ze met elkaar een oplossing vinden."

Balkenende is morgen te gast in het tv-programma Buitenhof, zo heeft de VPRO bekendgemaakt.

Orde van de dag
PvdA-leider Wouter Bos heeft alweer campagne gevoerd in Utrecht. Hij deelde daar rode rozen uit. "We gaan over tot de orde van de dag", zei hij. "Hard werken en campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen." 

Er was veel pers afgekomen op zijn eerste campagne-optreden na de val van het kabinet. "Ik was er liever uitgekomen, maar soms heb je geen keus", liet hij weten.

Bos erkent dat de gebeurtenissen van afgelopen nacht invloed kunnen hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. "Maar we hebben besloten ons daardoor niet te laten leiden."

Oproep: NOS Net vraagt uw reactie op de val van het kabinet

Deel deze pagina

Video

  • video Balkenende en Rouvoet overleggen in Den Haag Premier Balkenende en vicepremier André Rouvoet zijn aan het begin van de middag op het Binnenhof... gearriveerd om te overleggen over hoe ze nu verder gegaan. Een interview met André Rouvoet.
  • video De dag na de nacht van de val De dag na de nacht trekken alle partijen hun eigen conclusies.Duidelijk is dat de verkiezingscampagne... onmiddellijk is begonnen; PvdA-Partijleider Wouter Bos ging de straat op; premier Balkenende heeft zich vanmiddag meteen maar tot CDA-lijsttrekker laten uitroepen.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio