NOS NieuwsAangepast

Dader van familiedrama is vaak afhankelijk

Daders van zogenaamde familiedrama's zijn vaak afhankelijk van hun geliefden. In de meeste gevallen hebben ze psychische problemen of handelen ze vanuit een psychose.

Dit blijkt uit onderzoek van criminologe Marieke Liem. Vandaag promoveert ze aan de Universiteit van Utrecht. Ze onderzocht bijna honderd gevallen waarbij de zelfmoord was mislukt.

Vaak mannen In haar proefschrift komen drie typen van zelfdoding na doding naar voren. De eerste groep doodt een geliefde of gezinslid en als reactie daarop pleegt de dader zelfmoord. De tweede groep wil zijn slachtoffers 'meenemen' de dood in. En de derde groep ziet geen andere oplossing, omdat er problemen zijn in het gezin, bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding.

Daders zijn bijna altijd mannen. Slechts in tien procent van de gevallen was een vrouw de moordenaar. Opvallend is dat als vrouwen doden, ze vaak alleen hun kind meenemen in de dood, niet hun partner.

Moeilijk te voorkomen Volgens de onderzoekster is een relatiebreuk of de ontevredenheid over een omgangsregeling met de kinderen vaak het motief voor een familiedrama. Daders zijn meestal erg afhankelijk van hun geliefden en zijn bang ze kwijt te raken.

Het voorkomen van doding-zelfdoding is moeilijk, zegt Liem. Hulpverleners moeten alert reageren als mensen kenbaar maken dat ze rondlopen met zelfmoordplannen. Ook moeten ze onderzoek doen in de omgeving van mensen om erachter te komen of ze sterk afhankelijk zijn van hun familie.

Gemiddeld zijn er zeven familiedrama's per jaar in Nederland. Daarbij komen ongeveer negen mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl