NOS NieuwsAangepast

PleaseRobMe.com wil waarschuwen voor inbrekers

Vertellen waar je bent, is de nieuwste trend op internet. Dat dit niet zonder gevaren is, willen de Nederlandse makers van PleaseRobMe.com -vrij vertaald: beroof me alsjeblieft- duidelijk maken. Want dieven zouden wel eens minder goede bedoelingen kunnen hebben dan de vrolijke twitteraar vermoedt.

Frank Groeneveld, één van de initiatiefnemers vertelt: "Eerst hadden we op Twitter vooral last van de 'spam', van mensen die voortdurend lieten weten 'ik zit nu in die kroeg, of ik zit lekker te eten in dat restaurant'.

"Maar op een gegeven moment beseften we ook dat zulke informatie delen via FourSquare of Gowalla hartstikke gevaarlijk kan zijn. Want als je daar laat weten dat je niet thuis bent, kunnen ook mensen met kwade bedoelingen dat eenvoudig te weten komen."

Niks illegaals "Met PleaseRobme.com willen we aantonen dat die informatie ook zonder onze website gevonden kan worden. Die privacygevoelige info staat gewoon op Twitter."

"Wij doen er niks speciaals of illegaals mee. We laten gewoon zoekresultaten op onze website zien en that's it."

Boy van Amstel nuanceert verder: "Twitteren op zich vind ik niet gevaarlijk, Veel informatie die mensen delen, in dit geval met Twitter, is minder privé dan mensen denken. En dat is voor veel mensen toch een schok, want die denken dat Twitter vooral voor hun eigen followers en vrienden is, maar als je het niet goed instelt, kan de hele wereld alles bekijken. En dat is standaard het geval."

Wereldwijd opgepikt "Een paar jaar geleden hadden we nog moeite met onze volledig naam op internet zetten. En nu hebben we er nauwelijks problemen mee dat onze locatie voortdurend bijgehouden wordt."

Ondertussen werd het initiatief van Groeneveld, Van Amstel en Barry Bosboom wereldwijd opgepikt door bekende blogs, door de nieuwssite van de BBC en door het Journaal op 3. Vanavond rond 22.25 uur op Nederland 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl