NOS NieuwsAangepast

Biobrandstof niet altijd beter voor milieu

Biobrandstof die aan de benzinepomp wordt verkocht, is niet altijd beter voor het milieu dan gewone benzine of diesel, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het gebruik van biobrandstoffen kan leiden tot een lagere uitstoot van broeikasgassen maar ook tot een tweemaal zo hoge uitstoot. Dat gebeurt bijvoorbeeld als bossen worden gekapt om grondstoffen voor biobrandstof te verbouwen zoals koolzaad, suikerriet of mais. Bij het kappen van bomen komt CO2 vrij die was opgeslagen in bomen en de bodem.

Verplaatsing De Europese Commissie heeft bepaald dat er geen natuur mag worden opgeofferd voor het verbouwen van producten die bestemd zijn voor biobrandstoffen.

Maar als de akkers die gebruikt worden voor het verbouwen van de energiegewassen al bestonden, mag het van de Europese Commissie wel. Dat betekent in de praktijk vaak dat de voedselgewassen weer ergens anders verbouwd moeten worden en die verplaatsing kan evengoed ten koste gaan van natuur en milieu, zegt het planbureau.

Effectiever produceren Volgens het planbereau zou een oplossing zijn om de productiviteit van landbouwgrond te verhogen. Als de voedselproductie effectiever wordt, komt er land vrij voor het verbouwen van biobrandstof.

Het planbureau zegt dat moeilijk is vast te stellen in hoeverre de uitstoot van broeikasgas precies toeneemt. Wel is zeker dat er risico's aan het gebruik van biobrandstof kleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl