NOS NieuwsAangepast

Tegemoetkoming gedupeerde zzp'ers

Het kabinet komt zelfstandigen die door de uitkeringsinstantie UWV op het verkeerde been zijn gezet gedeeltelijk tegemoet. Het gaat om voormalig werklozen die van 2004 tot half 2006 met behoud van uitkering zzp'er werden (zelfstandigen zonder personeel).

Nationale Ombudsman Brenninkmeijer oordeelde vorige week dat zij door het UWV niet goed zijn voorgelicht over het aantal gewerkte uren dat zij moesten opgeven. Als gevolg daarvan hebben deze zzp'ers verkeerde informatie verstrekt.

Zo'n 3000 zelfstandigen kregen naheffingen en boetes van soms tienduizenden euro's. Een aantal is op beschuldiging van uitkeringsfraude voor de rechter gesleept.

Woedend Naar aanleiding van de uitspraak van Brenninkmeijer droeg de Tweede Kamer het kabinet op om de dossiers opnieuw te openen.

Minister Donner van Sociale Zaken vraagt nu aan het UWV om in lopende rechtszaken het standpunt te herzien. Ook wil hij dat gedupeerde zzp'ers meer tijd krijgen om geld terug te betalen.

De FNV vindt de actie van Donner te beperkt. "In zijn brief wekt de minister de suggestie dat hij de gedupeerden op allerlei manieren tegemoet komt. Maar hij volgt op geen enkele manier de aanbevelingen van de Ombudsman en voert dus ook de motie van de Tweede Kamer niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl