NOS NieuwsAangepast

Poolse reactor voorkomt tekort medische isotopen

Voor het eerst in tientallen jaren is een nieuwe reactor toegevoegd aan de wereldwijde keten voor medische isotopen. Daarmee is een oplossing gevonden voor een dreigend tekort.

Een reactor in Polen zal vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de productie van isotopen die onder andere worden gebruikt bij het vaststellen van kanker en lever- en hartkwalen. Die productie was voor een belangrijk deel afkomstig van de Nederlandse reactor in Petten, maar die sluit eind deze week een halfjaar wegens onderhoud en reparatie.

De Poolse reactor biedt "een oplossing voor het zeer ernstige tekort dat dreigde, vooral aan het eind van de maand maart", zegt Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. "Als daarmee een deel van de behoefte in Europa en mogelijk ook in de Verenigde Staten kan worden opgevangen, dan helpt dat natuurlijk geweldig bij de patiëntenzorg".

Back-up De Poolse Maria Research reactor in de buurt van de Poolse hoofdstad Warschau is een relatief nieuwe reactor, in vergelijking met de vijf andere reactoren in de wereldwijde keten. Niet alleen Petten valt tijdelijk uit als producent, ook de reactor in Canada is al enige tijd niet beschikbaar. Deze reactor, nu gesloten vanwege reparatiewerkzaamheden, gaat in april weer open.

De reactors in Canada en Petten zorgden voor ongeveer 65 procent van de wereldwijde aanvoer van medische isotopen.

De reactor in Polen is volgens Verzijlbergen ook gunstig als "back-up voor de toekomst".

Vooral in Verenigde Staten wordt gebruikgemaakt van de isotopen. Jaarlijks worden meer dan 35 miljoen procedures in nucleaire geneeskunde uitgevoerd, meer dan de helft hiervan in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl