NOS NieuwsAangepast

Utrecht wil lang en kort parkeren voor fietsers

Ben Velzeboer is door de gemeente Utrecht gekozen als winnaar van de prijsvraag Waar laat ik mijn fiets?. De prijsvraag werd door de gemeente uitgeschreven om een oplossing te vinden voor het grote fietsenparkeerprobleem in de Utrechtse binnenstad.

De oplossing van Velzeboer houdt in dat er onderscheid wordt gemaakt tussen lang en kort fietsparkeren. Voor automobilisten is het de normaalste zaak van de wereld om betaald te parkeren of een parkeerschijf te gebruiken. Volgens Velzeboer moet door het duidelijk communiceren van de nieuwe regels en door toezicht op de naleving ervan de mentaliteit van de fietser veranderen.

Fietsklem Nu blijven fietsen vaak weken in een klem staan, en nemen hiermee kostbare ruimte in beslag. Velzeboer stelt voor om een fietsklem te ontwerpen waaruit een fiets niet zonder betaling kan worden verwijderd als de toegestane stallingsduur wordt overschreden.

De inzending van Peter van Meir borduurt voort op dit idee. Met zijn idee om fietsenrekken te integreren in mooi vormgegeven zitbanken of groene elementen verdiende hij de tweede prijs.

De derde prijs gaat naar de fietsersbond die met het idee kwam om een fietsparkeerverwijssysteem in de stad aan te leggen zodat de fietsenstallingen goed vindbaar zijn. Ook doet de bond enkele suggesties om het aantal fietsenstallingen in de stad te vergroten. Zo zouden delen van parkeergarages en ruimtes in bestaande panden als fietsenstalling kunnen worden gebruikt. Ook zouden er ondergrondse stallingen kunnen worden aangelegd onder pleinen.

Uitvoerbaarheid In totaal kreeg de gemeente Utrecht 191 ideeën toegestuurd, waarvan er uiteindelijk dertig aan de jury werden voorgelegd. Alle voorstellen werden beoordeeld op originaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid.

Op dit moment zijn er 14.500 stallingsplaatsen rond Utrecht CS, dat moeten er binnen enkele jaren 22.000 worden. In de binnenstad zijn er zo'n 5600 fietsparkeerplekken en is er op drukke winkeldagen een tekort van zo'n 5300 stallingsplaatsen.

Verkeerswethouder De Bondt wil op korte termijn een proef starten in het drukke winkelgebied van de Domstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl