NOS NieuwsAangepast

Toetanchamon had ook malaria

De Egyptische farao Toetanchamon stierf aan complicaties van een gebroken been en malaria. Dat concludeert een team van wetenschappers dat het uitvoerigste onderzoek deed dat ooit op de wereldberoemde mummie is uitgevoerd.

Bij DNA-onderzoek naar de overblijfselen werden sporen aangetroffen van de malariaparasiet en een CT-scan wees uit dat de 19-jarige heerser een gebroken been had, een dodelijke combinatie zo'n 3300 jaar geleden. "Een plotselinge botbreuk door bijvoorbeeld een val kan levensbedreigend zijn geworden als er ook nog een malariabesmetting bijkwam", stelt een van de wetenschappers.

Lange tijd stond niet vast waarom de jongen, die als tienjarige op de troon kwam, maar zo'n kort leven heeft gehad.

Geen moord De tombe van Toet werd in 1922 ontdekt door Howard Carter. Hoewel hij maar een relatief onbelangrijke farao was geweest, werd Toetanchamon wereldberoemd omdat zijn graf een van de weinige graven uit het Oude Egypte was dat niet door rovers was geschonden. Zijn gouden sarcofaag is een van de bekendste oudheidkundige stukken.

Jarenlang werd vermoed dat Toetanchamon het slachtoffer was geworden van moord of een ongeluk, omdat hij zo jong was gestorven en een onverklaarbaar gat in zijn schedel had. Onderzoek in 2005 wees al uit dat die wond waarschijnlijk tijdens het mummificeren is ontstaan.

Broer-zus De onderzoekers waren ook benieuwd naar de stamboom van Toet. Ze concluderen nu dat hij inderdaad de zoon is van zijn belangrijke voorganger Achnaton. Zijn moeder zou diens zuster zijn geweest. Broer-zus relaties kwamen vaak voor bij farao's. Omdat zij als godheid werden gezien, was het gebruikelijk dat ze onderling trouwden.

Uit de scans werd ook duidelijk dat Toetanchamon een hazelip had en een klompvoet. "Je kunt hem zien als een jonge, fragiele koning die een wandelstok nodig had om te lopen." In de graftombe van Toet werden 130 verschillende wandelstokken gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl