NOS NieuwsAangepast

'Frankrijk testte nucleaire straling op eigen militairen'

Frankrijk heeft opzettelijk eigen militairen blootgesteld aan nucleaire straling die het gevolg was van het exploderen van een atoombom. Dat blijkt uit een vertrouwelijk militair rapport waarover de Franse krant Le Parisien beschikt.

In de jaren zestig voerde Frankrijk zeventien nucleaire tests uit in de Algerijnse Sahara. Frankrijk bezette Algerije lange tijd, tot 1962. Bij zeker één test, op 25 april 1961, werden zo'n 300 militairen direct na de nuclaire explosie naar de plaats van de ontploffing gestuurd. Voorafgaand aan de explosie werd de militairen, gekleed in korte broek en t-shirt, gezegd te gaan liggen en de ogen te sluiten.

NOS-correspondent Roger Strijland zegt: "In sommige gevallen werd hen gevraagd nog eens goed adem te halen. En die jonge jongens wisten natuurlijk van niets. Sterker, hen werd gezegd dat het allemaal veilig was. Tot eigenlijk nu toe". "Die oudgedienden zijn er echt ontzettend slecht aan toe. Die hebben allerlei ziekten gekregen, vormen van kanker, noem maar op."

Met de test wilde het Franse leger "de psychologische en fysieke effecten van atoomwapens op mensen bestuderen". Doel was de "de fysieke voorbereiding en het trainen van de moraal van de moderne strijder", zo staat in het rapport. Het document is gebaseerd op geheime militaire documenten en is eind jaren negentig geschreven.

Veteranen Het rapport waarop de Franse krant de hand wist te leggen, is het meest expliciete document met informatie over dit onderwerp. Dat zegt Patrice Bouveret, een onderzoeker bij het Observatoire des armements, een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet naar oorlog en vrede. Bouveret zegt dat de Franse autoriteiten "wisten dat de militairen in gevaar werden gebracht".

De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, zei tegen Le Parisien dat hij niet bekend was met het rapport, maar dat de hoeveelheid straling die tijdens de tests was vrijgekomen "erg laag" was.

Het Franse parlement nam vorige maand een wet aan die veteranen van nuclaire tests in Algerije compenseert. Volgens veteranen is de wet zo geformuleerd dat slechts een beperkt aantal slachtoffers ervoor in aanmerking komt.

193 nucleaire explosies Na de experimenten in de Algerijnse Sahara ging Frankrijk verder met het testen van nucleaire wapens in Frans-Polynesië. Ook daar werden militairen direct na de explosie naar de plaats van de ontploffing gestuurd. Het is niet bekend of ook deze militairen dienden als testobject.

De Franse regering stopte, na 193 nucleaire explosies, in 1996 met het uitvoeren van de tests.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl