NOS NieuwsAangepast

BBC-presentator bekent euthanasie op man

De Britse politie is een onderzoek begonnen naar een presentator van de BBC. Die bekende gisteren in zijn tv-programma zijn vriend te hebben hebben geholpen met euthanasie.

In het programma 'Inside Out' vertelde Ray Gosling (70) gisteravond openhartig over de dag waarop hij zijn vriend liet sterven. Volgens Gosling leed de man, die niet bij naam werd genoemd, aan aids en was hij ongeneeslijk ziek.

Kussen Toen zijn situatie verslechterde en de artsen hem opgaven, vroeg Gosling de behandelende arts even weg te gaan. De presentator drukte vervolgens met een kussen op het hoofd van de man, tot die overleed.

Gosling vertelde de artsen later dat de man was overleden. Zij namen dat voetstoots van hem aan. Wanneer en waar het voorval plaatsvond, meldde Gosling niet.

"We hadden een afspraak", zegt Gosling in het programma. "Als de pijn erger zou worden en er niemand meer iets voor hem kon doen, wilde hij niet onnodig lijden. Ik geloof niet dat mijn daad misdadig is."

Bizar Britse tegenstanders van euthanasie hebben verontwaardigd op de uitzending gereageerd. "De opnames van het programma waren al in december. Het is bizar dat de BBC al die tijd niemand heeft geïnformeerd", zegt Care Not Killing-voorzitter Peter Saunders.

In Groot-Brittanië is euthanasie verboden. Mensen die toch euthanasie willen plegen, wijken daarom vaak uit naar Zwitserland.

Dilemma Sarah Wootton, voorzitter van de pro-euthanasie-organisatie Dignity in Dying, zegt dat deze zaak opnieuw laat zien dat euthanasie een reëel en bestaand dilemma is. Volgens haar "moet er een regeling komen voor mensen die zelf het einde van hun leven willen bepale".

Het is nog onduidelijk wat er nu met Gosling gebeurt. De BBC heeft de politie beloofd volledig mee te werken aan het politieonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl