NOS NieuwsAangepast

Misdaadauteur Dick Francis overleden

De Britse misdaadauteur Dick Francis is overleden. Francis wordt beschouwd als een van de grootste crimi-schrijvers van zijn tijd. Hij schreef bijna jaarlijks een nieuwe thriller en had zo meer dan 40 internationale bestsellers op zijn naam staan.

De verhalen van Francis speelden zich voornamelijk af in de paardensport, het wereldje waar Francis als oud-jockey goed mee bekend was. Francis was een bijzonder succsvol ruiter: in de jaren vijftig schreef hij meer dan 350 races op zijn naam en kwam hij uit voor de renstal van de Britse koningin.

In 1956 was hij betrokken bij een incident tijdens de beroemde Grand National-paardenrace: vlak voor de finish kwam zijn paard Devon Loch volledig onverwacht ten val. "Een Devon Loch-je" betekent in de paardensport nog altijd onverwacht verliezen op een moment dat de overwinning binnen handbereik ligt.

Verslaggever Nadat hij in 1957 afscheid had genomen als jockey begon Francis met schrijven. Door het succes van zijn autobiografie werd hij verslaggever voor de paardensport van de Sunday Express, Later stapte hij over op fictie. Zijn eerste misdaadroman was 'Dead Cert', in het Nederlands vertaald met 'Wedren naar de dood', uit 1962. Het verhaal werd twaalf jaar later verfilmd met onder andere Judy Dench.

Verder schreef hij onder meer 'Fraude met franje' en 'Rood is dood'. Wereldwijd werden er 70 miljoen boeken van hem verkocht.

Opgeven Terugkijkend op zijn leven gaf hij desalniettemin toe zijn faam als auteur graag te hebben opgegeven als hij het incident op de Grand National ongedaan had kunnen maken.

Francis woonde de laatste jaren van zijn leven op de Kaaimaneilanden, waar hij ook begraven zal worden. Hij is 89 jaar oud geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl