NOS NieuwsAangepast

Publiek welkom op de Rotterdam

Het was het schip dat op haar maiden voyage prinses Beatrix naar de VS bracht om deel te nemen aan de festiviteiten rond 350 jaar New York. Waar Duke Ellington en Dave Brubeck hun muziek ten gehore brachten. Waar je acteur Cary Grant tegen het lijf kon lopen. De SS Rotterdam, ooit het vlaggeschip van de Holland-Amerika Lijn, is vanaf vandaag weer open voor het publiek.

Voor het eerst kunnen de Rotterdammers nu zelf zien wat de 248 miljoen euro kostende verbouwing heeft opgeleverd. Het cruiseschip moet mensen trekken met een hotel (257 kamers), vergaderzalen en een dependance van het Maritiem Museum. Als eerste werd vanochtend een kijkje gegund aan beroemde inwoners van de stad als Gerard Cox, Leo Beenhakker en Bram Peper.

Veel van de oude stijl aan boord is bewaard gebleven. Hoeveel precies is te zien in 'Op reis met de Rotterdam'. De foto's in het boekje illustreren de vijftigjarige geschiedenis van het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland gebouwd werd: zwart-wit foto's van de bouw aan de RDM-werf in Rotterdam, bonte Kodachrome afbeeldingen van langvervlogen reizen en recente foto's van de verbouwing.

Herdoopt Al met al opereerde de Rotterdam slechts twaalf jaar op de Atlantische route. Daarna werd het ingezet voor cruises, met vanaf 1974 New York als thuishaven. Het tijdperk van de Rotterdam komt in 1997 ten einde, als het schip wordt verkocht en wordt herdoopt tot Rembrandt.

Financiële problemen van de reder maken het enkele jaren later al mogelijk dat woningcorporatie Woonbron het schip overneemt en de oude naam weer in ere hersteld. De corporatie wil er ondermeer leerwerkplekken aanbieden voor 240 stagiairs per jaar. De kosten voor de verbouwing worden geraamd op 30 miljoen euro, het wordt ruim het achtvoudige.

Nu begint het schip, inmiddels aangemeerd bij de wijk Katendrecht, aan een nieuw leven als toeristische trekpleister. De stad is er trots op haar naamgenoot weer in oude luister terug te hebben. Vraagt blijft nu of het ook een financieel succes zal worden: per jaar zijn 600.000 gasten nodig om de investeringen terug te verdienen.

Op reis met de Rotterdam - Sandra van berkum - Scriptum - ISBN: 9789055946907 - € 9,95

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl