NOS NieuwsAangepast

Burgerdoden bij offensief in Marjah

Op de tweede dag van het offensief tegen de Taliban in Marjah in Helmand zijn twaalf burgers omgekomen. Volgens de NAVO zijn twee raketten per ongeluk op een huis terechtgekomen. Een onbekend aantal burgers raakte gewond.

Generaal Stanley McChristal, de hoogste NAVO-generaal in Afghanistan, heeft zijn excuses voor de burgerdoden aangeboden aan president Karzai. "Het is spijtig dat in de loop van onze gezamenlijke inspanningen onschuldige levens verloren zijn gegaan. We spreken ons diepe medeleven uit en verzekeren dat we er alles aan doen om toekomstige incidenten te voorkomen", stond in een verklaring van McChristal.

President Karzai betreurde de burgerdoden. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. Karzai riep voorafgaand aan de operatie al op tot voorzichtigheid. President Karzai had kort voor het offensief alle troepen opgeroepen om de burgers te ontzien. Bij ISAF-operaties in Afghanistan vallen tot grote ergernis van Karzai regelmatig burgerdoden.

Samen Operatie Moshtarak ('Samen' in de lokale taal Dari) begon vrijdagavond en is bedoeld om de macht van de Taliban in Helmand te breken. De Amerikanen, Britten en Afghanen dringen steeds verder het bolwerk van de Taliban binnen. Ze kammen huis na huis uit en komen overal booby-traps, bommen en mijnen tegen.

Bij de operatie zijn tot nu toe drie NAVO-militairen om het leven gekomen, onder wie in elk geval één Brit. Het offensief is de grootste militaire operatie sinds de Amerikaans-Britse invasie in Afghanistan in 2001. De operatie is ook een test voor de troepenversterking van president Obama in Afghanistan. Met de 30.000 extra manschappen die dit jaar naar Afghanistan worden gezonden, hoopt Obama het geweld in het land onder controle te krijgen en de macht van de Taliban te breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl