NOS NieuwsAangepast

Servische aartsbisschop weg na miljoenenzwendel

Aartsbisschop Artemije, hoofd van de Servisch-Orthodox Kerk in Kosovo, is door de synode van de kerk uit zijn ambt gezet na beschuldigingen van zwendel. Onder zijn leiding zouden miljoenen aan kerkgeld zijn verduisterd.

De aartsbisschop wordt ambtsmisbruik en pronkzucht verweten. Ook zou hij zijn ondergeschikten niet goed hebben gecontroleerd, waardoor zij met de corruptie konden wegkomen.

De kerk heeft inmiddels een tijdelijk toezichthouder aangesteld in Kosovo en is een onderzoek begonnen naar Artemije en zijn medewerkers.

Hardliner Artemije is een van de bekendste geestelijken van de Servische-Orthodoxe Kerk. Hij staat bekend als sterk antiwesters en een ultranationalist. Zo bekritiseerde hij Servische politici omdat die niet militair ingrepen toen Kosovo de onafhankelijkheid uitriep. De afvallige provincie wordt door veel Serven als het hart van de Servische natie gezien.

In Belgrado werd door enkele honderden aanhangers van de 75-jarige hardliner geprotesteerd, onder wie ook monniken en priesters. De aartsbisschop riep hen op vreedzaam uit elkaar te gaan.

De Servisch-Orthodoxe Kerk kent wereldwijd zo'n negen miljoen aanhangers. Zo'n 85 procent van de Serviërs behoort tot de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl