Dood rodelaar overschaduwt opening OS

In het BC Place in Vancouver zijn de 21ste Olympische Winterspelen op weergaloze wijze geopend. Na een korte inleiding kwamen de atleten en begeleiders binnen, gevolgd door een groot spektakel met onwaarschijnlijk mooie effecten, muziek, zang en dans.

In deze show werden vele aspecten van Canada uitgebeeld, zoals de natuur en de verschillende culturen.

Bij het binnenkomen van de ploegen was er een ontroerend moment toen de afvaardiging van Georgië binnenkwam: alle aanwezigen in het stadion stonden op uit respect voor de omgekomen rodelaar Nodar Koemaritasjvili.

Vlag In verband met zijn dood hangen in Vancouver de olympische en Canadese vlaggen halfstok. Nederland was het 58-ste land dat het stadion binnenkwam. Bobsleeër Timothy Beck droeg de Nederlandse vlag.

Om half zes verklaarde de gouverneur generaal van Canada Michaëlla Jean de Winterspelen in Vancouver officieel voor geopend. Daarna werd de olympische vlag binnengedragen door onder anderen acteur Donald Sutherland, zangeres Ann Murray en autocoureur Jacques Villeneuve.

Dat werd gevolgd door een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nodar Koemaritasjvili.

Zuilen Een Canadese ijshockeyster sprak de olympische eed uit en daarna kwam de olympische fakkel het stadion binnen.

Het olympisch vuur werd ontstoken door een aantal beroemde Canadese sporters, onder wie ijshockey-legende Wayne Gretsky.

Eén van de zuilen die moesten worden aangestoken deed het niet, zodat schaatster Catriona Lemay niet aan het ontsteken van het vuur kon meedoen. De Olympische Winterspelen duren tot 28 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl