NOS NieuwsAangepast

Friese gemalen stilgelegd voor ijspret

Door verslaggever Rienk Kamer

Het Waterschap Friesland heeft vandaag een groot deel van de poldergemalen stilgelegd. Het is een test is om te kijken of het ijs sneller aangroeit, als het overtollige water niet meer wordt weggepompt.

Als het ijs sneller dikker wordt, neemt de kans op schaatstoertochten toe.

Het waterschap geeft met het stilzetten van de poldergemalen toe aan de groeiende kritiek van schaatsliefhebbers. Die beweren dat ze al op veel meer plaatsen in Friesland hadden kunnen schaatsen, als de gemalen eerder waren stilgezet.

Maar het waterschap stelt daartegenover dat de veiligheid van de Friezen voorop staat en dat pas daarna het ijsplezier aan de orde komt.

Buffer De afgelopen dagen heeft het waterschap extra veel water weggepompt en zo het waterpeil zo laag mogelijk gebracht. Daardoor is er een buffer ontstaan, waardoor het water tot na het weekeinde niet hoeft te worden weggemalen.

Naast een groot aantal poldergemalen zijn ook twee grote doorlaten afgesloten. De natuurlijke waterdoorlaten bij Dokkum en Nieuwe Zijlen voeren per dag drie miljoen kubieke meter water af.

Het waterschap benadrukt dat deze test niets te maken heeft met een eventuele komst van de Elfstedentocht. Er wordt geen serieuze vorstperiode verwacht, die de 'Tocht der Tochten' mogelijk maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl