NOS NieuwsAangepast

Moslim prins carnaval in Bonn

Bonn heeft dit jaar een primeur: een islamitische prins carnaval. Tot woensdag zwaait hij de scepter in de Duitse stad.

Prins Amir I werd in 1970 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Op tienjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Duitsland.

Gelovigen toespreken Vorige maand leidde zijn benoeming wel tot een probleem. Tijdens de jaarlijkse carnavalsmis moest de prins de gelovigen toespreken, maar dat werd door de deken van Bonn verboden. De christelijke gemalin van de prins, Bonna Uta, moest hem vervangen.

Amir Shafaghi, zoals de prins in het gewone leven heet, vindt het zelf helemaal niet vreemd om als moslim een katholiek feest te leiden. "Natuurlijk kan ik dat en de Perzen kunnen dat ook."

Angsten en zorgen Hij verwijst naar het nieuwjaarsfeest in Iran, dat veel lijkt op carnaval. Dertien dagen lang zijn de straten er versierd en dragen dansende mensen traditionele kleding.

De Iraniërs worden tijdens het feest opgeroepen hun angsten en zorgen aan de kant te zetten en optimistisch naar de toekomst te kijken.

In Bonn wordt carnaval altijd uitbundig gevierd. Het motto dit jaar is 'Bönnsche Saache - drövver laache' (Bonnse zaken, lach erom).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl