World Press Photo eert YouTube-beeld

De jury van de prestigieuze World Press Photo heeft er dit jaar voor gekozen om een beeld uit een YouTube-filmpje bijzondere aandacht te geven. Het gaat om een frame uit het filmpje waarin is te zien hoe een jonge Iraanse vrouw, Neda Agha-Soltan, wordt doodgeschoten bij rellen in Teheran. De vrouw werd geraakt door een kogel tijdens de ongeregeldheden na de herverkiezing van president Ahmadinejad.

Het beeld van de stervende Neda krijgt een bijzondere vermelding, een optie die de jury heeft voor foto's die niet door professionele fotografen zijn gemaakt, maar wel grote nieuwswaarde hebben.

"Ik ben blij dat we deze mogelijkheid hebben", legt jurylid David Griffin uit. "Deze foto had een grote impact op het beeld van de geschiedenis."

Angst en kalmte Ook de winnaar van dit jaar nam de Iraanse protesten als onderwerp. Op de foto van de Italiaan Pietro Masturzo zijn de daken van Teheran te zien na een dag van demonstraties. Vrouwen roepen er 's avonds laat nog hun protesten uit over de stad.

De jury prijst de foto die volgens hen zowel "atmosfeer, spanning en angst toont als rust en kalmte." "Dit is het begin van iets, het begin van een enorm verhaal. Het raakt je visueel en emotioneel, het sprak me gelijk aan", zei juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer.

De serie over de Iraanse protesten waar de foto van Masturzo uitkwam won ook in de categorie "Mensen in het nieuws".

Recordaantal foto's Dit jaar werd een recordaantal van 101.960 foto's ingezonden, door 5847 fotografen. De jury deed er twee weken over om alles te bekijken.

Zeven keer werd een Nederlandse foto onderscheiden. Zo won ANP-fotograaf Robin Utrecht een eervolle vermelding in de caterogie Nieuws voor een foto van het drama op Koninginnedag in Apeldoorn.

Opvallend is de drie beste portretfotoseries door Nederlanders werden gemaakt. Uiteindelijk won Roderik Henderson in deze categorie, met de serie In de auto. Daarin laat hij het leven zien van mensen die om verschillende redenen langere tijd in hun auto moeten doorbrengen.

De World Press Photo wordt dit jaar voor de 53ste keer uitgereikt. De winnaars mogen op 2 mei hun prijzen ophalen in Amsterdam. De winnende fotograaf krijgt een prijzengeld van 10.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl