NOS NieuwsAangepast

Krimp economie groter dan in jaren 30

De krimp van de Nederlandse economie over 2009 is groter dan tijdens de Grote Depressie in 1931. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

Over het hele jaar gerekend laat de economie een forse krimp zien van vier procent. Dat is de grootste teruggang die het CBS ooit heeft gemeten.

Sinds de laatste twee kwartalen van 2009 is de economie wel aan het herstellen. In het vierde kwartaal groeide de economie met 0,3 procent, vergeleken met het derde kwartaal.

Goed nieuws Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS relativeert de recordkrimp. Hij stelt dat de 3,6 procent economische achteruitgang van 1931 onderdeel was van een vijfjarige krimpperiode. "In totaal kromp de economie toen zo'n tien procent. Bovendien is het welvaartsniveau in Nederland nu een stuk hoger".

"Het goede nieuws van vandaag is dat we weliswaar vier procent krimp hebben, maar dat er de laatste kwartalen sprake was van een licht herstel", zegt Vergeer.

Banen Het gaat nog steeds slecht met de export, maar minder slecht dan in de andere kwartalen van 2009. Huishoudens hebben het afgelopen jaar minder uitgegeven, vooral aan woninginrichting en auto's. Ook werd er minder besteed in de horeca.

Vergeleken met een jaar eerder waren er bijna 150.000 banen minder in Nederland. Vooral mensen met een uitzendbaan kwamen zonder werk te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl