NOS NieuwsAangepast

Turken halen neus op voor EU

Door correspondent Tijn Sadée

Deze week was er opnieuw veel kritiek vanuit Brussel op Turkije dat kandidaat is om toe te treden tot de Europese Unie. "Hervormingen in het land gaan véél te traag", vinden Europarlementariërs die er tevens op wijzen dat níet-moslims in Turkije nog altijd worden gediscrimineerd.

Gaat het ooit nog goedkomen tussen Turkije en de EU? Met die vraag in het achterhoofd werkten fotografe Nicole Segers en journaliste Irene van der Linde een jaar lang aan het boek 'Het veer van Istanbul'.

Morgen, zaterdag 13 februari, presenteren ze hun werk in de Rotterdamse Kunsthal waar de Istanbul-foto's van Segers worden geëxposeerd.

Verkiezingen "De Turken worden al zo lang aan het lijntje gehouden, ze voelen zich geschoffeerd", zegt Van der Linde. "Veel jonge Turken die we hebben leren kennen zeggen: voor ons hoeft die EU niet meer."

Volgens Van der Linde hebben Europese politici alleen tijdens verkiezingen een gepeperde mening over Turkijes ambities om toe te treden tot de Europese Unie. "Nooit!", schreeuwen dan de islamofoben. "Juist wél, de Turken hóren bij ons", verklaren liberalen liefdevol.

Allebei de kampen hopen er stemmen mee te winnen, zegt Van der Linde. "Maar dan zijn de verkiezingen voorbij, en gaat het dossier-Turkije weer dicht. Politici weten dat je er slechts je vingers aan brandt. Te pijnlijk. Te lastig."

Waar ligt de grens? Een jaar lang pendelden Segers en Van der Linde per veerpont tussen de Europese en Aziatische oever van de Bosporus die Istanbul doorkruist. "De bedoeling was om te onderzoeken waar de grens van Europa ligt", zegt fotografe Segers. "Wat ik geleerd heb is dat 'een grens' niet echt bestaat. Werelden en identiteiten vloeien in elkaar over."

Foto-expositie ' Ontmoetingen langs de Bosporus' in de Rotterdamse Kunsthal, t/m 23 april.

Het veer van Istanbul - Irene van der Linde, Nicole Segers - Lemniscaat- ISBN:9789047702153 - € 37,50

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl