NOS NieuwsAangepast

BankGiro Loterij heeft geen last van de crisis

Door redacteur Rachel de Meijer

De BankGiro Loterij lijkt weinig last te hebben van de economische crisis. Dit jaar had de loterij zestig miljoen euro te verdelen, net iets meer dan in 2009.

De hoogste cheques werden uitgereikt aan Artis. Zij krijgen de komende drie jaar 4,5 miljoen euro voor het realiseren van het Nieuwe Groote Museum, waarmee ze het voormalige Groote Museum in ere willen herstellen. Met het geld zijn de inrichtingingskosten gedekt.

RestauratiePanorama Mesdag kreeg een miljoen voor de restauratie van het museum, dat met veel achterstallig onderhoud kampt. En ook het Armando Museum kreeg een miljoen euro voor de bouw van een nieuw pand. Het museum werd in 2007 door een brand verwoest.

Het Groninger Museum, dat een aanvraag indiende voor de ingrijpende restauratie, had minder geluk. Zij krijgen geen geld.

Het Gemeentemuseum Den Haag, dat jaarlijks al een half miljoen krijgt, mag een cheque van 300.000 euro tegemoet zien voor de herinrichting van de Wonderkamers, een opstelling van de vaste collectie, speciaal gericht op jongeren.

Tegenvaller Opvallend is het relatief lage bedrag voor het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat voor het eerst een eenmalige bijdrage van een half miljoen krijgt voor de herinrichting van het nieuwe museum.

Het museum, dat met veel tegenslag te maken heeft en de heropening van het museum steeds moet uitstellen, is een van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland.

Ander nieuwkomers zijn onder andere museum TwentseWelle in Enschede, Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en de Vereniging Rembrandt, die musea ondersteunt bij aankoop van kunst.

Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van historisch en architectonisch waardevolle huizen, zag haar jaarlijkse bijdrage van omhoog gaan van 400.000 naar 1,2 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl